Za nameštanje rezultata u fudbalu se ide u zatvor 1Foto: STARSPORT

Ukoliko policija i tužilaštvo ne pokrenu po službenoj dužnosti krivični postupak protiv nadležnih u fudbalskim klubovima Smederevo i Kabel posle kazne koju im je izrekla Disciplinska komisija FSS, još jedna u nizu priča o nameštanju rezultata u srpskom fudbalu imaće isti epilog kao i sve prethodne – nikom ništa.

Dodatni problem predstavlja to što ni srpska „kuća“ fudbala ne traži pomoć nadležnih organa, već kazne kao da izriče samo da ne bi dobijala nove packe od UEFA.

Možda su Smederevo i Kabel kažnjeni „na pravdi boga“ pošto će svako ko je gledao taj meč nedvosmisleno reći da je u drugom poluvremenu gost primio previše jeftine golove i da je po svemu sudeći u pitanju nameštaljka, ali Fudbalski savez Srbije očigledno ima ozbiljan problem da to i dokaže.

Disciplinska komisija FSS izrekla je najteže kazne do sada po kojima će klubovima biti oduzeto po deset bodova na tabeli Prve lige Srbije, dok će Kabel biti novčano kažnjen sa tri, a Smederevo sa dva miliona dinara.

Podsetimo, u pitanju je meč koji je odigran 14. oktobra u kojem je Kabel na poluvremenu vodio 1:0, ali je u drugom primio dva gola kod kojih ni odbrana ni rezervni golman (prvi je zamenjen) maltene nisu ni reagovali, već su samo nemo posmatrali akcije domaćih, te je Smederevo u konačnom skoru pobedilo sa 2:1.

– Kazne su izrečene na osnovu dve stvari. Prva je izveštaj UEFA u vezi sa praćenjem kvota i uplata na meč koje su bile neobične u slučaju Smedereva i Kabela. Neposredno pre utakmice je bio veliki broj uplata, kao i na poluvremenu, a naročito na to da će biti postignuta najmanje tri gola. Druga stvar je izveštaj Etičke komisije fudbalskih trenera Srbije koji nam je dostavljen, a u kome se navodi da utakmica Smederevo – Kabel u drugom poluvremenu nije imala takmičarski karakter – objašnjava za Danas predsednik Disciplinske komisije Žarko Stevanović.

Na pitanje da li bi neko iz klubova trebalo i krivično da odgovara zbog onoga što se desilo na toj utakmici, Stevanović odgovara:

– Ne mogu da kažem da li će policija i tužilaštvo započeti istragu jer nije na meni da pretpostavljam niti da kažem šta oni treba da rade. Naša presuda biće na raspolaganju svima. Dogovaranje sportskih rezultata je po našim zakonima krivično delo.

Advokat Vladimir Bojović u izjavi za naš list nema dilemu da nadležni organi treba da se umešaju u ovaj slučaj.

– Policija i tužilaštvo apsolutno treba da se zainteresuju za ovakav slučaj i provere da li ima elemenata krivičnog dela. Čak i ako im Savez ne dostavi svoju odluku i ne zatraži njihovu pomoć, nema dileme da je u pitanju slučaj koji treba da bude ispitan od nadležnih – tvrdi Bojović.

List Danas juče nije uspeo da utvrdi ko zapravo čini Etičku komisiju fudbalskih trenera Srbije, što je u suštini još jedan pokazatelj da Savez luta u načinu na koji može da dokaže nameštaljku, a verovatno bi sve bilo jednostavnije da je na vreme zatražio pomoć policije i ostalih nadležnih.

Etička komisija fudbalskih trenera ne postoji u okviru FSS, što bi mogao da bude glavni argument klubova ukoliko budu želeli da ospore ovu kaznu Disciplinske komisije. Bivši predsednik Trenerske organizacije Srbije Miloljub Ostojić rekao je za naš list da do pre dve godine, u vreme njegovog mandata, nije postojala Etička komisija, dok sadašnjeg predsednika Miloša Miljanića nismo uspeli da kontaktiramo na telefon poznat redakciji.

Od drugih trenera iz Superlige Srbije saznali smo da Etička komisija zaista postoji, ali niko nije znao da nam navede ko je predsednik i ko su članovi.

Iako su Smederevo i Kabel javno izrazili čuđenje zbog postupka koji se vodio protiv njih, dosadašnja praksa pokazala je da se klubovi mahom ne žale mnogo na sankcije koje im se izriču zbog navodnog nameštanja. Zanimljivo je da je prošle sezone bio dvocifren broj dojava iz UEFA za nameštenja, kako mečeva Prve lige Srbije, tako i Superlige, ali FSS sve do sada ni jedan tim nije kaznio oduzimanjem bodova.

U maju je doneta odluka da će se po prvoj dojavi UEFA klubovi najpre novčano kažnjavati, verovatno u vidu upozorenja da više ne nameštaju, a u slučaju novih prijava i drastičnije (oduzimanjem bodova, izbacivanjem iz takmičenja).

Nije tajna da previše često stižu primedbe iz UEFA i zahtevi da se mnogi mečevi dva najjača ranga takmičenja preispitaju, zbog čega je izgleda ove sezone odlučeno da se drastično kazne svi oni na koje se iz evropske „kuće fudbala“ upre prst sumnje.

Upućeni smatraju da je drakonsku odluku Disciplinske komisije FSS verovatno ublažiti Žalbena komisija FSS, a da će se sa klubovima, ako ne budu „talasali“, napraviti tihi dogovor da im bodovni minus bude nadoknađen na drugi način, odnosno uz obećanje da će biti „pogurani“ da ne ispadnu iz lige.

To „guranje“ se po praksi uglavnom rešava delegiranjem „poželjnih“ sudija za njihove mečeve. Javna je tajna poslednjih godina u srpskom fudbalu da Sudijska komisija FSS ima praksu da na taj način izlazi u susret interesnim grupama u domaćim klubovima i organizacijama.

Među arbitrima, o čemu je ranije pisao Danas, a što je potvrdio i bivši predsednik Sudijske komisije FSS Miroslav Radoman, postoje oni koji nemaju problem da iz utakmice u utakmicu prave greške koje neretko utiču na konačan ishod. Međutim, ovakav neformalan vid dogovora pojedinaca iz Saveza i povlašenih klubova poslednjih sezona se izgleda otrgao kontroli, pa su određeni čelnici verovatno odlučili da „šteluju“ i za svoj groš.

FSS bi možda i na ovakve stvari progledao kroz „prste“ da nisu u pitanju previše očigledne nameštaljke koje redovno stižu i do UEFA. Zbog toga se može očekivati da će Savez i za sve naredne dojave iz Niona izricati drakonske kazne.

Različite kazne za ista „štelovanja“

Među utakmice iz prošle sezone za koje je UEFA izrazila sumnju da su nameštene spada i meč Superlige Proleter – Radnički Niš – 1:2. Na toj utakmici viđen je isti scenario kao u Smederevu, samo u korist gosta: Proleter je u prvom poluvremenu vodio 1:0, a potom su u drugom i domaći igrači doprineli tome da prime što naivnije golove i dozvole gostima preokret. Disciplinska komisija tada je kaznila novčano samo Proleter, dok je ovaj put zaključila da su oba kluba učestvovala u „štelovanju“.

Poledica: Nameštaljke se sprečavaju prevencijom

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica objašnjava za Danas da je svetska praksa da se namešteni mečevi otkrivaju preventivnim radom, a ne samo saniranjem posledica kao u ovom slučaju.

– Nameštaljke se mogu otkriti samo preventivnim radom. Ukoliko postoji sumnja, obaveste se nadležni organi i oni onda utvrde da li postoji dogovor koji je kasnije sproveden na terenu, a krivci se zatim krivično gone. Kada je utakmica već nameštena, a da niste ništa unapred preduzeli, to je posle jako teško dokazivo. Nijedan učesnik toga neće reći da je namestio jer zna da će krivično odgovarati – navodi Poledica.

Presudu pravnika ocenjuje ekonomista

Na čelu Disciplinske komisije FSS je sudija Apelacionog suda iz Kragujevca Žarko Stevanović. Svi članovi ove komisije inače imaju pravni pedigre i nema dileme da su po stručnom obrazovanju opravdano na tom mestu. Međutim, Žalbenu komisiju FSS koja zaseda kada se klubovi žale na odluku Disciplinske komisije predvodi ekonomista Marjan Rnić. U ovoj komisiji prema tvrdnjama upućenih nema vrsnih pravnika, a njena odluka je inače konačna i posle nje klubovi više nemaju pravo žalbi ni jednoj drugoj instanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari