Za pozicije u plej-ofu 1Foto: KK Partizan/Dragana Stjepanović

Posle evropskih iskušenja protiv Efesa i Darušafake, košarkaše Crvene zvezde i Partizana danas očekuje 42. međusobni okršaj u regionalnoj ligi. Crno-beli do sada imaju pobedu više, crveno-beli su bili uspešniji kad su domaćini (11:8), ali statistika u tim utakmicama nikad nije bila dobar „prognozer“.

Meč nema podjednak takmičarski značaj za rivale: Crvena zvezda je u poziciji „moranja“ kad su sve utakmice do kraja regularnog dela u pitanju, Partizan ima malu ali značajnu rezervu da samo od sebe zavisi u odbrani sadašnjeg prvog mesta. Crno-beli su u seriji od devet uzastopnih pobeda u ABA ligi, poslednju utakmicu su izgubili još u novembru od Budućnosti u Podgorici, ali i crveno-beli su u dobrom ritmu od četiri uzastopne pobede, na kojima su čak tri puta dali 100 i više poena.

Crveno-beli su u nešto boljoj poziciji nego prethodnih nedelja kad je u pitanju zdravstveni bilans, van rostera su (pre)ostali samo Čović i Lazić, iako je i Perperoglu uglavnom odgledao prethodne dve utakmice iako je bio u sportskoj opremi. Trener Crvene zvezde Dragan Šakota je posredno posle utakmice sa Efesom napomenuo da su prioriteti njegove ekipe u ovom trenutku „regionalni“, slično je izjavio i Vladimir Štimac. Nesumnjivo je da će crveno-beli biti maksimalno motivisani i podržani sa tribina, ali isto tako je jasno da će biti pod većim pritiskom.

„Očekuje nas utakmica koja je uvek specifična i takmičarski važna. Moramo da odigramo čvrsto, da se pridržavamo dogovora iz svlačionice. Samo tako sa dobrom odbranom, ulazom u utakmicu, potpuno suprotno od onoga što smo pokazali u prvih 10 minuta protiv EFES-a u petak, uz ogromnu podršku sa tribina možemo do rezultata i pobede. Ova utakmica nije biti ili ne biti, biće ih još sa Partizanom ove sezone sigurno, ali želimo što bolju poziciju na tabeli i plasman u plej-of ABA , samim tim pobeda nam je vrlo važna“ rekao je pre današnji meč Štimac.

Trener crno-belih Andrea Trinkijeri napomenuo je da o derbiju ne može da priča a da ne pomene i utakmicu u Bolonji u sredu.

„Dve velike utakmice, važne utakmice, u tri dana. U tih tri dana, putovanje, trening, taktička priprema… Obe utakmice su jako važne i ne gledamo nikakvu kalkulaciju. Da se štedimo… Na papiru bi se reklo da je ova utakmica važnija za Zvezdu nego za nas, ali se ja ne slažem sa time. Moramo igrati jako čvrsto. Zvezda se puno promenila, dva nova igrača, vrlo iskusan trener. Panter i Štimac su očigledno doneli nešto novo. Zvezda za mene nije ekipa koja je izgubila tri poslednje utakmice u Evroligi u ovom teškom formatu. Oni su za mene ekipa koja je dobila Armani i koja je dobila Asvel nakon što su imali -20. Očekujem pravu utakmicu, protiv teškog, teškog protivnika“, poručio je Trinkijeri.

Rezultati i tabela

18. kolo

Zadar – Mornar 83:89

Krka – Cibona 69:77

FMP – Cedevita Olimpija 100:105

Primorska – Mega 93:87

Budućnost – Igokea sinoć

Crvena zvezda – Partizan 18.00

1. Partizan 14-3

2. Budućnost 13.4

3, Cedevita Olimpija 11-7

4. Mornar 11-7

5. Primorska 11-7

6. Crvena zvezda 11-6

7. FMP 9-9

8. Cibona 6-12

9. Krka 6-12

10. Igokea 6-11

11. Zadar 4-14

12. Mega 4-14

Bez karata u prodaji

Meč je proglašen utakmicom „povišenog rizika“ nakon sastanka sa predstavnicima MUP RS i svih službi koje su uključene u organizaciju ove utakmice, i karata u slobodnoj prodaji neće biti, kao što je u poslednje vreme praksa na mečevima „večitih“ rivala.

U halu će moći da uđu samo vlasnici sezonskih karata KK Crvena zvezda dok je izuzetno mali kontigent dnevnih karata pripao isključivo sponzorima i prijateljima kluba. Vlasnici EL paketa koji važe za utakmice crveno-belih u „Štark Areni“ imaće svoja mesta i u hali „Aleksandar Nikolić“. Kapije dvorane biće otvorene dva sata pre početka meča.

Šakota: Ratnički raspoloženi

„Naš rival je trenutno na vrhu tabele i igraće ovu utakmicu potpuno rasterećeno. Očekujem i da će dvorana biti ispunjena do poslednjeg mesta i da će nam naši navijači dati podršku koja je neophodna za ovakve utakmice. Trebaće nam ta energija, jer sa druge strane imamo tim koji je u potpuno drugačijem ritmu utakmica, koji je imao pet dana da se pripremi za ovu utakmicu, ali nadam se da smo svesni značaja utakmice i da ćemo biti ratnički raspoloženi“ rekao je trener crveno-belih Dragan Šakota i dodao da će sastav koji će istrčati na parket u hali „Aleksandar Nikolić“ odrediti na dan utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari