Za šaku dolara u žarište 1Foto: STARSPORT

Fudbalska reprezentacija Srbije krenuće 21. januara na američku turneju na kojoj će odigrati utakmice protiv Dominikanske Republike (25. januar) i Sjedinjenih Američkih Država (31. januar).

Cilj odlaska na turneju u vidu eventualne zarade Fudbalskog saveza Srbije i promocije igrača Superlige teško može biti jasan prosečnom navijaču, mada u srpskoj „kući“ fudbala nezvanično navode da je za njih veoma korisna.

Ekipu na tim utakmicama neće voditi selektor „A“ reprezentacije, na čiji se izbor još uvek čeka, već je uloga vršioca dužnosti prepuštena šefu struke mladog nacionalnog tima (igrači do 21. godine) Iliji Stolici.

On neće moći da računa na standardne prvotimce „A“ reprezentacije jer se mečevi ne igraju u FIFA terminu kada klubovi imaju obavezu da puste igrače.

FSS je prema nezvaničnim saznanjima Danasa ponude za ove utakmice prihvatio zbog unosne svote novca, pošto se na našu reprezentaciju, iako je 30. na FIFA rang-listi (17. u Evropi), još uvek gleda kao na renomirani tim protiv kojeg je prestiž igrati na tlu Amerike i Azije.

Iz Saveza neformalno navode da su ovakve turneje, čak i sa trećim timom, stara praksa koja ne samo što donosi zaradu već i pruža igračima iz domaćeg prvenstva priliku da se promovišu na kontinentima gde bi u budućnosti mogli pronaći unosni angažman.

Tvrde i da će narednih dana objaviti da će za „rekordno visoku novčanu ponudu“ u junu ići na Azijsku turneju, a da upravo baš i ovakve utakmice protiv Dominikanaca i Amerikanaca doprinose lakšem pronalaženju narednih finansijski unosnih turneja.

Ta naredna Azijska turneja navodno neće značiti samo budžetu Saveza koji je ostao bez dela planirane zarade zbog propuštanja Evropskog prvenstva, već će i pomoći novom selektoru da protiv jakih rivala uigra prvi tim (pošto će ti mečevi biti u FIFA terminu) za nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ako se popunjavanje budžeta kao cilj može opravdati, pošto živimo u društvu gde se čelnici fudbalskih klubova neretko hvale zaradom čak i kada prodaju maloletnog igrača, teško se može shvatiti rizik koji se preuzima odlaskom u svetsko žarište korona virusa.

Nije sporno da su se domaćini obavezali da će poštovati sve mere opreza, a i nikome ne bi išlo u prilog da se pročuje da je neko od igrača baš tamo „fasovao“ koronu, kao i da će Savez našim fudbalerima izdati striktna pravila ponašanja.

Međutim, treba naglasiti da odlazak u SAD u ovom trenutku zvuči isto kao kada je doktor Branimir Nestorović u martu pozivao na odlazak u šoping u Milano.

SAD su zbog (pre)kasnog preduzimanja mera protiv kovida 19 u većini svojih država u utorak imali rekordnih 223.628 novozaraženih i preko 4.000 smrtnih slučajeva, a sa preko 23 miliona registrovanih slučajeva virusa su već duže vreme svetski lider.

Nezvanično su u FSS svesni problema i zbog toga su preduzete mere ograničenog kretanja igrača tokom puta, ali otkazivanje nije moglo da bude opcija iz ne samo finansijskih razloga već i zbog ugleda i budućih angažmana.

Nezvanično se zna i da domaći klubovi, naročito Crvena zvezda i Partizan, ne žele da se na period duži od 10 dana odreknu svojih najboljih igrača, i to u jeku priprema za nastavak sezone.

Tako će vršilac dužnosti selektora morati da krpi tim kako zna i ume, a neće mu biti lako jer se ni ostalim superligašima ne mili da se na startu priprema liše ključnih igrača.

Zvezda je i ranije imala tradiciju inaćenja kada je u pitanju puštanje igrača na reprezentativne obaveze, a sada u očima uprave ima i opravdani razlog.

Na kraju će „stradati“ oni koje nazivamo „malima“, od Vojvodine, TSC-a, do  Čukaričkog ili Voždovca.

Partizan je nezvanično, uprkos protivljenju trenera Aleksandra Stanojevića, dozvolio Saši Zdjelaru, Slobodanu Uroševiću i Filipu Stevanoviću da krenu na put, ali ne i Lazaru Markoviću.

Smatraju da su tri prvotimca „puna kapa“ zarad dobrih odnosa sa Savezom. Crvena zvezda je javno rekla da ne pušta nikoga.

Vršioca dužnosti selektora upravo zbog svega ovoga verovatno najviše boli glava prethodnih dana i zato spisak onih koje će voditi preko Atlantika treba da objavi tek danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari