Zagrevanje za plej-of 1Foto: STARSPORT

Grmelo je i sevalo u svlačionici Crvene zvezde dobrih sat vremena nakon najubedljivijeg poraza u istoriji učešća u Evroligi.

Za pet poslednjih godina nikada se crveno-belima nije dogodilo da, kao u Barseloni, teren napuste sa osećajem da su poniženi i pregaženi, prešavši nepodnošljivi minus od 30 poena razlike, tačnije 34 (88:54). Kroz više samokritičnih osvrta na otrežnjujući poraz u Kataloniji, Branko Lazić i saigrači ujedno su najavili večerašnji meč iskupljenja protiv Valensije u hali „Aleksandar Nikolić“ (18.45), bez ikakve šanse za prolaz u Top 8, ali sa namerom da eventualnim trijumfom naprave željenu uvertiru za polufinalni serijal sa Mornarom u ABA ligi, koji počinje u nedelju.

Zvezda je u Barseloni dokumentovano dobila obrazloženje izuzetno loše forme, kojom trenutno nije dorasla takmacima u Evroligi, dok se i pitanje kompetentnosti i dominacije u plej-ofu ABA lige samo po sebi nameće. Dva negativna rekorda u istoriji kluba – najmanje datih poena u Evroligi (54) i najubedljiviji poraz (88:54), uz podatak da u poslednjoj četvrtini za sedam i po minuta crveno-beli nisu postigli koš iz igre protiv tima koji je čak šest puta izgubio kod kuće u Evroligi i čija odbrana nije ni među deset najboljih u elitnom rangu, jasni su pokazatelji da je nešto ozbiljno „trulo“ u igri Crvene zvezde. Kako i zašto, tek crveno-beli su u poslednjoj evroligaškoj četvrtini pred večerašnji meč ubacili nestvarnih pet poena, kao odraz u iskrivljenom ogledalu njihove igračke stvarnosti. Pulenima Dušana Alimpijevića sledi serija od 10 izuzetno napornih, ujedno i vrlo bitnih mečeva i gradacijski, večerašnji duel trebalo bi da bude jedan od rasterećenijih, jer Valensija nije ništa bolja od Unikahe kada je učinak na gostujućem terenu u pitanju: svega dve pobede na 12 mečeva.

– Nakon serije poraza, njih čak 10 u prvom delu sezone, u drugoj polovini evroligaške sezone, ekipa Valensije je zaigrala mnogo bolje, imaju skor 6-5, uz velike pobede nad CSKA, Barselonom, Himkijem, a razlog je povećan broj igrača u rotaciji. Valensija sada igra bukvalno sa svih 12 igrača u svom sastavu: Grin, Dubljević, iskusni San Emeterio, svi daju ogroman doprinos. Kao što sam rekao i posle Cibone, mi na prvom mestu želimo svojim pristupom da se borimo za naše navijače, sada nam dolazi ubedljivo najvažniji deo sezone, i želimo da ih dobrom igrom protiv Valensije „pozovemo“ da ispune dvoranu i protiv Mornara u ABA ligi – naglasio je trener crveno-belih i dodao da Nemanje Dangubića neće biti u timu.

– Naknadnim pregledima, utvrđeno je da Nemanja ipak mora da preskoči i ovu utakmicu, kao i prvu utakmicu polufinala ABA lige – nevoljno je konstatovao 32-godišnji stručnjak crveno-belih.

Lazić: Navijači, dođite!

– Očekuje nas meč sa dobrom ekipom, koja je znatno podigla formu u poslednje vreme i zabeležila pobede protiv velikih timova u Evroligi. Znamo da će biti teško, uostalom u Evroligi nema lake utakmice, ali naše je da se borimo i da na taj način tražimo put do pobede, koja bi bila izvanredan uvod u završnicu ABA lige. Podrška navijača nam je preko potrebna, jer se mnogo puta pokazalo da nam zaista donose prednost domaćeg terena – istakao je kapiten Branko Lazić.

Raspored

26. kolo

Milano – Real 77:88

Crvena zvezda – Valensija 18.45

Olimpijakos – Barselona 20.00

Bamberg – Efes 20.00

Makabi – Himki 20.05

Baskonija – Žalgiris 20.45

petak

Fenerbahče – CSKA 18.45

Unikaha – Panatinaikos 21.00

Tabela

1. CSKA 20-5

2. Olimpijakos 18-7

3. Fenerbahče 18-7

4. Real 16-10

5. Žalgiris 15-10

6. Panatinaikos 14-11

7. Himki 14-11

8. Makabi 13-12

9. Baskonija 12-13

10. Unikaha 10-15

11. Crvena zvezda 10-15

12. Valensija 9-16

13. Bamberg 9-16

14. Milano 9-17

15. Barselona 8-17

16. Efes 6-19

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari