Žak Rog je ponovo izabran za predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na Kongresu održanom u Kopenhagenu i na toj funkciji zadržaće se bar još četiri godine. On je kao jedini kandidat na izborima dobio 88 glasova, a samo jedan član Izvršnog odbora bio je protiv.

– Ukazali ste mi veliku čast novim izborom. Zajedno smo postigli mnogo stvari, a sada možemo da se koncentrišemo na budućnost. Čeka nas mnogo posla – istakao je Rog.

Belgijanac je u julu 2001. godine postao osmi predsednik MOK-a, kada je dobio više glasova od tri protivkandidata na izborima i time nasledio Huana Antonija Samarana, koji je 21 godinu bio prvi čovek ove organizacije.

Rog je prvih osam godina na mestu predsednika MOK-a posvetio borbi protiv dopinga, a sada je najavio da će i tokom novog mandata nastaviti ozbiljnu borbu protiv korišćenja nedozvoljenih sredstava. Nadgledao je organizaciju Letnjih olimpijskih igara u Atini 2004. i Pekingu četiri godine kasnije, kao i Zimske u Solt Lejk sitiju 2002. i Torinu 2006. godine. Za nove potpredsednike MOK-a imenovani su Mario Peskante iz Italije i Miang Ng iz Singapura, dok je Izvršni odbor ponovo izabrao 106 članova najvažnije sportske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari