Predsednik PКS dobio novi mandat u bordu direktora Evrokomore 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, na današnjem zasedanju Generalne skupštine Evrokomora, četvrti put je izabran za člana Borda direktora najveće evropske poslovne asocijacije koja predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih i lokalnih komora, objavila je PKS.

„Novo rukovodstvo Evrokomora, na čelu sa danas izabranim predsednikom Lukom Fridenom iz luksemburške komore, već na početku mandata  očekuje najsloženiji zadatak od izbijanja pandemije – da ujedini evropsku poslovnu zajednicu i u direktnoj komunikaciji sa briselskim institucijama  inicira promenu politike i regulative i donošenje mera kako bi EU što brže ponudila odgovor na realnu pretnju po produktivnost i konkurentnost privrede izazvanu energetskom krizom i rastom sirovina na svetskom tržištu“, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež, koji je i predsednik i zajedničke regionalne komore Zapadnog Balkana.

On je naveo da je pred Evrokomorom i izazov da kroz komorsku mrežu što snažnije podrži kompanije članice, posebno mala i srednja preduzeća, da se što brže prilagode novim okolnostima.

„Utoliko je veća i moja lična odgovornost kao člana najvišeg rukovodstva Evrokomora, kopredsedavajućeg Odboru za zajedničko tržište i predsedavajućeg Digitalnom mrežom“, rekao je Čadež.

Prema rečima Čadeža, koji u Bordu direktora Evrokomora predstavlja zapadnobalkanske privrede i komore drugih zemalja koje nisu članice EU, četvrti mandat nije samo još jedno priznanje za dosadašnji lični i doprinos PKS u radu Evrokomore, već je, u ovom trenutku, posebno značajno za ceo Zapadni Balkan.

„Pružena nam je prilika da u ovom mandatu završimo veliki posao, započet u proteklom periodu, da realizujemo inicijative Evropske komisije na kojima smo, uz veliku podršku evropske privrede, Evrokomore i dosadašnjeg predsednika Кristofa Lajtla, insistirali u proteklom periodu. Da privredi regiona, omogućimo da sa manje prepreka i troškova posluje sa Evropskom unijom i obezbedimo inkluzivno proširenje, kako bi naši privrednici, i pre punopravnog članstva, dobili isti tretman kao i kompanije iz EU, u oblastima u kojima ispunimo evropske standarde, harmonizujemo pravila i uspostavimo održive institucije“,  ukazao je Čadež.

Predsednik PКS je uveren da će i u ubuduće u tome imati podršku 20 miliona kompanija, okupljenih u komorama – članicama Evrokomore, koje poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije ovog regiona Balkana što pre i formalno postanu deo EU.

„Ubrzanje izgradnje zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta na temelju četiri evropske slobode – kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, povezivanje zapadnobalkanskih zelenih koridora sa zelenim trakama EU, brži protok robe i preko glavnih graničnih prelaza sa zemljama članicama na kojima se sada čeka satima i potpuno otvaranje jedinstvenog evropskog tržišta za kompanije i proizvode sa Zapadnog Balkana, interes je ne samo balkanskih privreda već i evropskih kompanija koje ovde već posluju, imaju partnere i koje će u narednom periodu investirati u našem regionu i uključivati lokalne firme u svoje dobavljačke lance“, zaključio je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari