Zalet za novu medalju 1Foto: STARSPORT

U vreme velike i one manje Jugoslavije naša ženska odbojkaška reprezentacija češće je krahom završavala kvalifikacije nego što je učestvovala na prvenstvima Evrope, pa joj je bronzana medalja iz daleke 1951. godine bila top plasman pre 2006, a onda je samostalna Srbija krenula ka vrhu, ubrzo ušla u krug favorita za mesta na pobedničkim postoljima i do dana današnjeg ostala u tom društvu.

I više od toga, pa kreator svih vrednih rezultata Zoran Terzić i aktuelna postava njegovih izabranica trenutno drže primat na kontinentalnom i na planetarnom nivou, što olimpijske vicešampionke iz 2016. čini legitimnom „metom“ kompletne konkurencije na 31. EP (23. avgust – 8. septembar).

Počev od rivalskih selekcija iz A grupe, čija je baza Ankara, glavni grad jednog od četiri organizatora najvećeg turnira ženskih selekcija ove sezone. Finska je prva koja će probati da oteža odbranu titule našim devojkama, među kojima su devet osvajačica zlata iz Azerbejdžana i Gruzije, uz dve debitantkinje na EP – Katarinu Lazović i Maju Aleksić. Kapitenka i buduća rekoderka u broju EP utakmica Maja Ognjenović (potpredsednica nacionalnog Saveza Jelena Nikolić ima samo tri više – 43) i njene koleginice nisu odavno imale posla sa ovim timom, barem ne na prvenstvima ovog tipa.

Međutim, pobede iz 1977. i 1989. godine i još više jačina i rejting sadašnjih postava slute osvajanje startnih bodova u večerašnjoj utakmici. Drugo kolo donosi drugačijeg protivnika, jer je Bugarska jedina ekipa iz uvodne runde koja ima više trijumfa nego poraza u međusobnom skoru (1:4), što ništa ne podrazumeva, jer je poslednji neuspeh protiv komšijske zemlje doživljen 2015.

S Francuskom bolje stoje stvari, pa je jedno od uporišta optimizma uoči susreta trećeg kruga prve runde vođstvo od 3:1 u pobedama. Sledeća po redu prepreka – Grčka predstavlja određenu nepoznanicu, obzirom da nikada pre nije stajala na putu Srpkinjama tokom prethodnih šampionata Starog kontinenta. Druga je priča sa najozbiljnijim i najzvučnijim izazovom u prvom segmentu EP – Turskom, jer je domaća reprezentacija umela ponekad da izađe na kraj sa našim damama (2:5).

Ipak, ako Boškovićeva, Mihajlovićeva, Veljkovićeva i ostale budu na nivou svog pojedinačnog i ekipnog renomea, odnosno ponove poboljšanu verziju igara sa uspešno završenog olimpijskog kvalifikacionog turnira u Vroclavu i nedavnog „Glorija kupa“ u Beleku onda ne bi trebalo da dođe u pitanje njihova liderska pozicija na kraju grupne faze EP. Posle koje (po) četiri selekcije iz svake grupe idu dalje, prenose deo bodovnog kapitala i ukrštanjem prave noge skupine. Srbija bi to trebalo da učini s najuspešnijom četvorkom iz C grupe, gde su raspoređene Hrvatska, Azerbejdžan, Estonija, Mađarska, Holandija i Rumunija.

Raspored mečeva

24. 08. Srbija – Finska (16.00)

25.08. Srbija – Bugarska (16.00)

26.08. Srbija – Francuska (16.00)

28.08. Srbija – Grčka (16.00)

29.08. Srbija – Turska (18.30)

* Sve mečeve prenose RTS i Arena sport.

Dosadašnja učešća na EP

2007. 2. mesto

2009. 7. mesto

2011. 1. mesto

2013. 4. mesto

2015. 3. mesto

2017. 1. mesto

* Rezultati samostalne Srbije.

Četrnaest odabranih

TEHNIČARI: Maja Ognjenović (DINAMO), Slađana Mirković (HEMIK); KOREKTORI: Ana Bjelica (VOLERO), Tijana Bošković (EZAČIBAŠI); LIBERA: Silvija Popović (ALTAJ), Teodora Pušić (TARGOVIŠTE); BLOKERI: Stefana Veljković (NOVARA), Maja Aleksić (ALBA BLAŽ), Mina Popović (FIRENCA);

PRIMAČI: Brankica Mihajlović (JT MARVELUS NIŠINOMIJA), Jelena Blagojević (ŽEŠUV), Bjanka Buša (HEMIK POLICE), Bojana Milenković (SKANDIĆI), Katarina Lazović (VIZURA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari