Žalgiris kao primer "malima" 1

Mečevi poslednjeg kola regularnog dela Evrolige nisu imali nikakvu takmičarsku težinu.

Kockice su se tako poklopile da su u četvrtak uveče dobijena sva tri preostala učesnika plej-ofa Evrolige: Panatinaikos, Baskonija i Žalgiris. PAO je iskoristio zicer protiv Budućnosti, Baskoniju je među Top 8 ugurao Efes pobedom nad Milanom, dok je prolazak litvanskog velikana bio spektakularan, ne samo zbog trijumfa u Madridu protiv Reala.

Prošlosezonski učesnik Fajnal-fora u Beogradu i osvajač Evrolige 1999. uspeo je da se plasira u plej-of kao tim kome su davane najmanje šanse u poslednjih pet kola. Žalgiris je pred 26. rundu bio na skoru 10-15; u zaostatku od tri pobede u odnosu na, u tom trenutku, osmoplasirani Olimpijakos (13-12). „Zeleni“ su pritom bili u očajnoj seriji od osam poraza na 11 utakmica i činilo se da se nalaze u bezizlaznoj situaciji.

Da je vrstan taktičar i veliki motivator, Šarunas Jasikevičijus demonstrirao je upravo u poslednjih šest kola. Nekada sjajan plejmejker uspeo je na kraju „da oplodi“ duplo veći budžet u poređenju sa prethodnom sezonom, tako što je Žalgiris vezao šest pobeda, zaključno sa gostovanjima Makabiju i Olimpijakosu (direktnim konkurentima za mesto u Top 8) i na kraju Realu, zvaničnom šampionu Evrope. Kapitalnu seriju Žalgiris je markirao fenomenalnom igrom u napadu; u proseku je ubacivao 87,8 poena, iz 18,5 timskih asistencija (protiv Darušafake čak 26 uspešnih dodavanja). Procenat uspešnosti za tri bio je oko 38 odsto, uz podatak da je od ukupno sedam, u tom periodu Žalgiris ostvario tri pobede na strani.

– Govorio sam o tome kakav karakter poseduju moji igrači; to je grupa ljudi i košarkaša koji jednostavno ne odustaju od zacrtanog cilja bez obzira na okolnosti. Za nas je sam plasman u plej-of veliki uspeh. Pokušaćemo da urađeno proslavimo na dostojanstven način i da se adekvatno pripremimo za ono što nas očekuje u plej-ofu – serija protiv najboljeg tima u Evropi – poručio je Jasikevičijus.

Žalgiris u četvrtfinalu očekuje serijal protiv Fenerbahčea, najboljeg tima regularnog dela Evrolige. Perfektan učinak kod kuće, kao i činjenica da je u pitanju najbolji defanzivni tim lige, sa procentom od 43,3 odsto uspešnosti za tri u proseku, jasno pokazuje težinu avanture litvanskog velikana u seriji na tri dobijena meča.

Ljulj u teškoj situaciji

Serhio Ljulj je skoro čitavu prošlu sezonu proveo na rehabilitaciji posle operacije prednjih ukrštenih ligamenata kolena (vratio se u plej-ofu Evrolige). Tekuće takmičarske godine imao je manje pauze, više iz preventivnih razloga, međutim poslednja povreda butnog mišića leve noge mogla bi da ga odvoji od plej-ofa Evrolige i serijala sa Panatinaikosom: „Iskreno, mislim da je teško da ćemo moći da računamo na njega u plej-ofu. Voleo bih da može da igra, ali deluje komplikovano, a ne mislim da je moj medicinski tim poput mađioničara i gurua. Oni su neverovatni, sjajni, ali nisu mađioničari. Žele da vrate Ljulja na najbolji mogući način u najvažnijem momentu kao što su to uradili prošle sezone“, pesimista je Pablo Laso, trener Reala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari