Žalgiris "ne miriše" Crvenu zvezdu, gostovanje specifične važnosti za crveno-bele 1foto:Starsport

Pobedama protiv Budućnosti i Monaka, košarkaši Crvene zvezde napravili su obećavajuću uvertiru sutrašnjeg gostovanja Žalgirisu u 20 kolu Evrolige – 19.00.

U poslednje vreme, Žalgiris se ispostavio ekipom, a Kaunas sredinom koja previše „ne miriše“ košarkaše Crvene zvezde.

Još uvek je u sećanju navijača Zvezde prošlosezonsko gostovanje i slučaj transparenta sa motivima ukrajinske zastave.

Posledično, dolazak Žalgirisa dočekan je poprilično tenzično, da bi, neposredno pred put crveno-bele ekspedicije, jedan poznatiji litvanski novinar opaskom da podrška „Free Facu“ deluje kao da je argentinski košarkaš politički zatvorenik, a ne košarkaš kome je zabranjeno igranje u Zvezdi zbog klupskih grešaka, što je izazvalo rekacije saigrača argentinskog reprezentativca, prevashodno Hasana Martina.

Potez litvanskog novinara, na jedan način, protumačen je od strane zvezdaške javnosti kao smišljen pritisak u smislu stvaranja ambijenta pred sutrašnju utakmicu u Kaunasu.

Sa sportskog aspekta, crveno-bele očekuje veoma težak zadatak. Način na koji Žalgiris radi, posluje i neguje domaće igrače jeste model poslovanja koji bi trebalo da bude prisutan i u klubu sa Malog Kalemegdana.

Samo ove sezone, litvanski velikan imao je, do povrede Kenana Evansa, četiri inostrana i osam domaćih igrača odlično uklopljeni u sistem koji daje rezultate na oba polja – promocija litvanskih igrača i postizanje zapaženih rezultata u Evroligi.

Povreda Evansa, možda i najboljeg pojedinca Žalgirisa od starta sezone, naterala je upravu da pronađe zamenu u liku njegovog zemljaka i doskorašnjeg košarkaša Efesa, Ajzee Tejlora.

U istom  talasu, stigao je i Akile Polonara, nakon što mu nije uspela ideja da pojača Crvenu zvezdu.

Žalgiris u tekućoj takmičarskoj godini važi za izuzetno kompaktnu ekipu koja je konkurentna kako kod kuće, tako i na gostovanjima.

Na skoru 11-8, trenutno se nalazi na visokoj sedmoj poziciji. Jedan je od najboljih domaćih timova; na devet utakmica upisao je samo dva poraza, po čemu je odmah iza Baskonije i Makabija koji su jednom izgubili kod kuće.

Defanzivno, litvanski velikan važi za jednu od najboljih odbrana. Na proseku od 76,5 primljenih poena, zauzima drugu poziciju, a u kontekstu kontrole skoka na trećoj je poziciji.

Žalgiris je u odbrani vrlo disciplinovan, organizovan i pedantan na strani pomoći. Većina igrača je fizički veoma stamena. Korpulencijom mogu da odgovore na razne napadačke postavke rivala i da relativno bez većih problema preuzimaju.

Protivnicima je teško da materijalizuju mis-meč situacije, naročito jer pojedinci poput Ulanonvasa, Kevanoa, Brazdeikisa, Butkevičijusa mogu da preuzimaju više ili fizički stamenije igrače.

Još uvek je nedovoljno poznato kako će se Tejlor i Polonara adaptirati na već ustanovljeni princip i defanzivne principe trenera Kazisa Maksvitisa.

Broj poena po posedu jasno pokazuje da je Žalgiris defanzivno među pet najboljih ekipa u Evroligi, od početka sezone i to je segmenat na koji crveno-beli moraju da naročito obrate pažnju.

Napad je, pak, deo igre u kojem „zeleni“ ne blistaju i veliko je pitanje kako će tek funkcionisati bez Kenana Evansa koji je do teške povrede bio ubedljivo najefikasniji pojedinac sa 15,9 poena u proseku, ali i najkreativniji igrač sa 3,7 uspešnih dodavanja.

U Žalgirisu samo trojica igrača imaju dvocifren broj poena u proseku (Ulanovas, Evans i Brazdeikis). Ulanovas je neko ko ume da iskreira sa niskog posta, međutim, Evans je bio igrač koji je ubedljivo najbolje rešavao situacije jedan na jedan kada akcije nisu prolazile.

Žalgiris je u nizu od čak pet evroligaških pobeda na poslednjih šest utakmica. Poslednji poraz kod kuće doživeo je 9. decembra 2022. od Efesa.

Od povrede Evansa, slavili su u Milanu i Bolonji što negde pokazuje da je način adaptacije, posle dolaska Tejlora, sasvim dobar.

Žalgiris kod kuće prima najmanji broj poena u čitavoj Evroligi, ali posle Milana ima i drugi najneefikasniji napad.

Poslednje dve pobede ostvario je na svega deset, odnosno jedanaest timskih asistencija.

Zvezda će kompletnija nastupiti sutra uveče, nakon što se od povrede prepone oporavio Luka Vildoza i Nikola Ivanović pridružio se saigračima i trebalo bi sutra da zaigra, prvi put posle abaligaškog večitog derbija na kojem je povredio rebra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari