Zaokret ili potop 1Foto: Fonet/AP

Nema više izgovora, a ni vremena i prostora za popravni, najbolji vaterpolisti Srbije moraju da dobiju preostale mečeve sa Australijom, u noći između petka i subote po srednjeevropskom vremenu (03.10), i Japanom, na prelazu iz nedelje u ponedeljak (00.30).

Samo tako mogu da poprave veliku bodovnu štetu iz remija sa Mađarskom i Grčkom i poraza od Brazila, tj vrate se među četiri prvoplasirane reprezentacije u A grupi i produže u četvrtfinale olimpijskog turnira, označenom kao rezultatski minimum minimuma pre početka takmičenja u Rio de Žaneiru.

U normalnim okolnostima to bi bio rutinski posao za „plave delfine“, čak i protiv fizički moćnih plivača sa najmanjeg kontinenta, ustvari da je sve potaman u igri aktuelnog evropskog šampiona, svetskog vladara i osvajača poslednje Svetske lige ne bi Živko Gocić i ekipa ni bili u ovoj stani-pani situaciji, ovako nije ni njima svejedno pred 32 minuta istine u utakmici sa kolegama iz zemlje kengura.

– U stanju smo šoka, iz kog treba što pre da izađemo. Nije toliko strašno, još možemo da se čupamo u grupi, ali sam siguran da neke stvari moramo da popravimo. U suštini, jeste strašno, ali ništa nije gotovo – bodri izabranike i sebe selektor Dejan Savić, svestan da ih samo jedan duel deli od velikog neuspeha za ekipu takvog pobedničkog pedigrea i mentaliteta ili hvatanja trijumfalnog talasa u zadnji čas.

Mada, u slučaju prvog scenarija, niko ne bi imao pravo išta da im prebaci, pogotovo ne da ih pljune po starom srpskom običaju, jer nam je sport u izumiranju na potezu Subotica – Kosovska Mitrovica doneo toliko medalja i radosti kroz celu njegovu istoriju, sami „plavi delfini“ bi teško sebi oprostili povratak kući kada mu vreme nije. Kao što su savršeno svesni činjenice da u prva tri kola nisu ličili na sebe. Ni u defanzivi ni u ofanzivi, ni sa igračem više ni sa čovekom manje u vodi, ni u kombinatorici ni u koncentraciji, ni u mirnoći ni u agresivnosti. Prosto, sve vreme „veslaju“ u kontra smeru, a iz teških situacija protiv Mađara i Grka izvlačili su se na suvi kvalitet, ali im to nije bilo dovoljno protiv ultra motivisanog domaćina i nekada naše, a sada brazilske hobotnice na gol liniji Slobodana Sora.

– Moramo da se skoncentrišemo na naredne dve utakmice, pokušamo da osvojimo maksimalan broj bodova i plasiramo se u četvrtfinale. Australija je uvek neugodan protivnik, ali šta je tu je, kada smo već ušli u ovu situaciju daj da se izvučemo. Znam da ova ekipa ima snage da se izdigne i nadam se da hoće – optimista je kapiten Živko Gocić, jer su vaterpolisti umeli da se spasavaju i od većih nevolja, u kojima, istina nisu dugo bili.

Ako se brzo saberu, međusobno raščiste neke stvari i ostanu imuni na ne baš uvek dobronamerne kritike javnosti u svojoj zemlji, koja podrazumeva a nedovoljno vrednuje vaterpolo titule, Prlainović, Ćuk, Mandić i ostali mogu da okrenu vodu na svoju vodenicu. I doguraju daleko, kao što su i planirali pre odlaska u Brazil.

– Nemam šta pametno da kažem posle dva remija i poraza osim da idemo na pobedu protiv Australije. I pre turnira smo govorili da će ovo biti jako težak turnir i to se ispostavlja, ne samo u našoj grupi nego i drugoj. Bez obzira na sve, moramo da dignemo glavu i idemo dalje – golman Branislav Mitrović zna šta je činiti njegovom timu da bi se vratio u normalu.
Sve je na Srbiji. Australijanci nisu kalibar Mađara i Grka, u ovom trenutku su i ispod do skora poluamaterskog Brazila, ali ako im se pruži šansa za to, osvajači dva peta mesta na olimpijskim turnirima i (po) jedne bronzane medalje u Svetskoj ligi i FINA kupu, mogu da „potope“ i jače od sebe.

Grupa A
1. Brazil 6
2. Grčka 4
3. Australija 3
4. Mađarska 3
5. Srbija 2
6. Japan 0
Parovi 4. kola (12. avgust): Mađarska – Japan, Grčka – Brazil, Srbija – Australija

Grupa B
1. Italija 6
2. Španija 4
3. Hrvatska 4
4. Crna Gora 2
5. SAD 2
6. Francuska 0
Parovi 4. kola (12. avgust): Hrvatska – Italija, Španija – Francuska, SAD – Crna Gora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari