Žarko Paspalj: Potreban nam je stranac u reprezentaciji 1foto: Srdjan Stevanovic/STARSPOR

Košarkaška reprezentacija Srbije još uvek ima dovoljno kvaliteta da može da bude konkurentna najboljim selekcijama na svetu, međutim, pitanje je samo vremena kada će pogrešan način razmišljanja, samim tim i rada u proteklih desetak godina doći na naplatu. Svestan je toga i Žarko Paspalj, naš proslavljeni košarkaš, koji je stava da nam je potreban stranac u reprezentaciji.

Teško je to priznati, međutim, rezultati u mlađim kategorijama jasno pokazuju da reprezentacija Srbije kvalitativno sve više zaostaje za najvećim konkurentima Španijom i Francuskom. Ako je u Francuskoj to već stanje i Španija sve češće ima nekoliko tamnoputih igrača što joj daje osetnu atletsku prednost.

Ako se pogleda decenijska perspektiva, naslućuje se problem na mestu plejmejkera, s obzirom na to da Srbija još od Vasilija Micića nije iškolovala igrača kadrog da se nametne prvo u klupskoj seniorskoj konkurenciji, a potom i reprezentaciji. Žarko Paspalj, naš proslavljeni reprezentativac, jedan je od realnijih u sagledavanju stvari i stvaranju perspektive koju je još pre 15 godina imao Duda Ivković.

Stvari nisu dobre već neko vreme, a Dušan Ivković je o problemima govorio pre 15 godina. Način na koji smo mi radili više ne postoji. Mi smo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo“, zabrinut je Paspalj.

Čuveni košarkaš, koji je klupsku slavu doživeo u Partizanu i grčkim velikanima, podsetio je na neke skorije neuspehe.

„Nismo otišli na Olimpijske igre u Tokiju. Sada je pod velikim upitnikom odlazak na naredno Svetsko prvenstvo, a plašim se da će biti veoma teško da budemo i na Olimpijskim igrama u Parizu. Ništa se ne dešava preko noći.“

Više od potrebe za novim licem na mestu plejmejkera, Paspalj smatra da je mesto krilnog centra goruće i da bi rešenje trebalo potražiti angažovanjem inostranog igrača. Opcije koje trenutno postoje na jednoj od bitnijih pozicija u modernoj košarci – Bjelica, Kalinić, Lučić… uveliko su u četvrtoj deceniji života.

„Potreban nam je kvalitetan stranac, koji može da naprvi razliku. Da smo ga imali možda bi osvojili na nekom takmičenju i zlato umesto srebra. Mislim da nam je potreban na poziciji četiri, koja je kritična za nas. Međutim, mi tu kartu nismo iskoristili. Imate primer u ženskoj reprezentaciji, gde smo ostvarili nekoliko sjajnih rezultata sa stranim igračicama. I niko nije rekao da su one osvojile medalju, već reprezentacija Srbije.“

Naveo je Paspalj primer Slovenije kao reprezentacije koja je pametno iskoristiila mogućnost angažovanja inostranog igrača. Majk Tobi, američki centar, odlično se integrisao u sredinu u kojoj su osnovni ideolozi igre Luka Dončić i Goran Dragić.

„Imate sjajan primer u Sloveniji, koja je došla do istorijskih rezultata uz pomoć stranaca. Situacija je ozbiljna i mora što pre da se reaguje. Rezultati reprezentacije su direktno povezani sa interesovanjem dece za košarku u Srbiji.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari