Zašto ranije ne odosmo na EP 1Foto: Starsport

Selektor Srbije Ljubiša Tumbaković tvrdi da će ostati na toj funkciji čak i ako u četvrtak u Oslu (20.45) izgubi od Norveške u baražu za odlazak na EURO 2020, koje je zbog pandemije pomereno na sledeće leto.

„Orlovi“ su se juče u Beogradu okupili i za mečeve Lige nacija protiv Mađarske (11. oktobar) u Beogradu i Turske u Istanbulu (14. oktobar).

Crna tradicija po kojoj nacionalni tim već 20 godina propušta plasmane na Evropsko prvenstvo glavni je adut Tumbakovića koji je već sada odlučio da se ogradi od eventualnog neuspeha protiv Norvežana i kasnije finalnog meča protiv Škotske ili Izraela u novembru.

– Pričamo paušalno. Zašto bih odlazio sa klupe? Ovo je posao kao i svaki drugi. Nismo ni počeli utakmicu, a već razmišljamo da li treba da odemo. Vodio sam milion utakmica i nikada nisam pobegao. Vodiću i dalje milion utakmica. Treba da budemo pozitivni, ako tako ne budemo razmišljali onda ne treba ni da radimo. Ako razmišljamo šta će biti ako izgubimo i šta će se desiti? Neće se desiti ništa, postoje i drugi poslovi u životu koji mogu da se rade – rekao je Tumbaković.

Tumbaković je na klupu nacionalnog tima seo pre više od godinu dana, posle debakla „orlova“ od Ukrajine u Lavovu (0:5), kada je selektor bio Mladen Krstajić.

– Ne treba ovim momcima da stavljamo omču oko vrata. Svaka utakmica će ovde imati sudbonosni značaj. Treba da razmišljamo zašto nismo ranije otišli na Prvenstvo Evrope. To je pravo pitanje? Šta smo pogrešno radili- dodao je Tumbaković.

Selektor nema dilemu da će igrati u formaciji sa tri štopera, koju smo videli u septembarskim mečevima protiv Rusije i Turske.

– Sistem je ustanovljen, tako ćemo igrati. Ko će se pojaviti u timu, to je moje diskreciono pravo. Neću reći ko će se pojaviti u timu. Skautirali smo 15 utakmica Norveške. Imamo jasan plan šta i kako treba protiv njih. Ali to je samo jedna dimenzija. Sve je pitanje trenutka i utakmice – zaključio je Tumbaković.

Napoli ne pušta Maksimovića

FSS se zbog toga što UEFA dozvoljava klubovima da ne moraju da puste igrače na utakmice Lige nacija ponovo susreće s problemom.

– Imamo veliki problem sa centralnim bekovima. Napoli ne pušta Maksimovića, Verder Veljkovića. On može da dođe pravo u Oslo, i da se vrati u Bremen. Sa druge strane povređeni Filip Kostić je jedan od naših ključnih igrača. Činimo sve da Maksimović dođe, ali Napoli koristi pravila. Na vezi smo sa ljudima iz UEFA – rekao je Tumbaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari