Zašto se golman Partizana nije radovao kada je dao gol čuvaru mreže Zvezde: Knjiga Vanje Bulića o Milutinu Šoškiću otkriva tajne legendarne jedinice 1Foto: Danas/Miroslav Dragojević

Roman o Milutinu Šoškiću, jedinom fudbaleru Srbije koji je igrao u ekipi reprezentacije sveta, čuvenom golmanu Partizana, Kelna i jugoslovenske reprezentacije, predstavljen je u Klubu književnika Srbije.

Na promociji knjige čiji je autor novinar Vanja Bulić između ostalih se okupljenima obratio i Dušan Maravić. Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i Šoškićev saigrač iz reprezentacije prisetio se prošlih vremena i prijateljstva sa legendarnim golmanom.

– Šoleta sam upoznao pred Partizanov susret sa Real Madridom, 1956. godine. Od tada smo prijatelji, svi su ga voleli. Međusobno smo se družili, a poznato je da se Šekularac više družio sa igračima Partizana nego sa nama!

Predstavljanju knjige su pored Šoškićeve porodice i prijatelja, prisustvovali i nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Stanislav Karasi i književnik Božo Koprivica.

Zašto se golman Partizana nije radovao kada je dao gol čuvaru mreže Zvezde: Knjiga Vanje Bulića o Milutinu Šoškiću otkriva tajne legendarne jedinice 2
Foto: Danas/Miroslav Dragojević

Priliku da se obrati je iskoristio bivši golman Partizana i trener Rade Zalad, podelivši sa prisutnima svoje iskustvo sa jugoslovenskim reprezentativcem.

– Pred Svetsko prvenstvo 2010. godine pitao sam Šoleta da poseti reprezentaciju, samo da gleda trening, jer bi njegovo prisustvo mnogo značilo. Došao je, bio sa nama, ali ne kao nemi posmatrač, već je davao savete od neprocenjive vrednosti.

Govornici su se menjali, ali su svi naveli pravdoljubivost i čovečnost kao ključne osobine koje su krasile nekadašnjeg najboljeg golmana sveta. Izrazito voljen među saigračima, predstavljao je pravog lidera na terenu, a i van njega.

Odlomke iz knjige je čitao glumac Dragan Vujić Vujke. Jednom prilikom kada su se Partizan i Crvena zvezda sastali u kup utakmici, nakon produžetaka rezultat je bio 2:2, te je došlo do izvođenja penala. Šoškić je bio na redu da šutira, a gol Zvezde je tada branio čuveni Vladimir Beara, čovek za koga je Šoškić imao ogromno poštovanje.

– Lopta je jedva celim obimom prešla gol liniju i tu zastala. Kada se čuo zvižduk pištaljke koji je potvrdio pogodak, nastalo je slavlje do tad nezabeleženo na našim stadionima. Svi su bili srećni, sem Milutina, koji nije bio zadovoljan jer je dao gol svom golmanskom idolu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Zašto se golman Partizana nije radovao kada je dao gol čuvaru mreže Zvezde: Knjiga Vanje Bulića o Milutinu Šoškiću otkriva tajne legendarne jedinice 3

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari