Zaustaviti trku i šut za tri 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije večeras protiv Finske (18.00, RTS 1) u Helsinkiju počinju prvi korak u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine koje će se održati u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj.

Meč protiv Finske biće debi novog selektora Igora Kokoškova i njegovog stručnog štaba.

„Orlovi“ su osim Finske u grupi sa Švajcarskom i Gruzijom, koja je kao domaćin automatski kvalifikovana, pa rezultati protiv nje neće imati takmičarski značaj. Iako plasman reprezentacije Srbije ne bi trebalo da se dovodi u pitanje, pošto je favorit protiv svih rivala, selektor Kokoškov ove mečeve praktično neće moći da iskoristi za uigravanje za završni turnir za odlazak na Olimpijske igre, koji će se u junu održati u Beogradu.

Zbog poklapanja termina kvalifikacija sa Evroligom i NBA ligom, Kokoškov nije mogao da računa na igrače koji igraju ova takmičenja. Stoga će mu ove utakmice prvenstveno značiti da napravi selekciju, odnosno proceni na koga iz takozvanog drugog ešalona igrača može da računa na najbitnijim utakmicama godine.

Posebnu glavobolju selektoru je verovatno zadao slučaj Miloša Teodosića, koji je u poslednji čas otpao sa spiska putnika za Helsinki zbog, kako je naveo predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, nerešenog osiguranja. Sa spiska je zbog povrede naknadno otpao i Ognjen Dobrić.

Košarkaš Cedevite Olimpije Marko Simonović upozorio je saigrače da pristup meču protiv Finske mora da bude ozbiljan

– Očekuje nas jako teška utakmica i ni malo lako gostovanje. Svi znamo da je ovde oduvek dobra atmosfera za igranje. Finska je atipična ekipa, jako su brzi i svi šutiraju. Umeju da jako opasno utrčavaju. Na nama je da damo sve od sebe, da probamo da odigramo što bolje možemo i da se nadamo što boljem rezultatu – rekao je Simonović.

Kapiten Partizana Novica Veličković takođe je istakao da su Finci jako napredovali.

– Mislim da nas očekuje teška utakmica jer Finska očigledno poslednjih godina ozbiljno napreduje. Igraju veoma brzo, ali spremićemo se sigurno za to – zaključio je Veličković.

Prva utakmica selektora Igora Kokoškova pred domaćim navijačima biće u nedelju u hali „Pionir“ protiv Gruzije.

Prodaja karata za Gruziju

Prodaja karata za meč drugog kola kvalifikacija za Eurobasket Srbija – Gruzija, koji će se u nedelju (17.00) igrati u dvorani „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu, počela je juče. Cene ulaznica kreću se od 200 do 2.500 dinara.

Tim za Finsku

Miroslav Raduljica Đangsu

Nikola Rebić Jenisej

Dejan Todorović Andora

Aleksa Avramović Estudijantes

Marko Simonović Olimpija

Dejan Kravić Obradoiro

Dalibor Ilić Igokea

Ognjen Jaramaz Partizan

Uroš Trifunović Partizan

Rade Zagorac Partizan

Novica Veličković Partizan

Aleksa Radanov FMP

Stefan Đorđević FMP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari