Završavaju se biciklističke staze u najvećem šabačkom naselju 1Foto: D. Eraković

Dugo godina u Šapcu je bio zapostavljen biciklistički saobraćaj.

Jedna studija pokazala je da je svega osam odsto građana koristilo bicikl, a preovlađuje automobilski saobraćaj. Ulice su postale tesne za 30.000 automobila, a znatan deo zelenih površina ustupljen je za parking.

Od pre nekoliko godina u Šapcu je počela intenzivnija izgradnja biciklističkih staza, a cilj je da više od polovine građana koristi bicikl kao prevozno sredstvo, kao što je to u Holandiji ili Danskoj.

Ovih dana završavaju se biciklističke staze u najvećem naselju Benska Bara. Ove staze povezuju se sa Gradskim trgom, a odatle biciklom se može stići Savskom avenijom do Starog grada na Savi.

Na suprotnoj strani, južnom rutom, biciklističke staze vode do Obilaznog puta. Za istočni deo koristi se deo biciklističkih staza koji su mahom koristili radnici „Zorke“, a najmanje je urađeno za zapadni deo grada. Ipak, u odnosu na prethodni period ovo je krupan iskorak ka novom konceptu saobraćaja sa što manjim korišćenjem automobila.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari