Zbog Fakunda Kampaca, meč sa Realom "više od igre" 1foto:ABA liga

Pobede u Valensiji i Skoplju sigurno su osokolile navijače Crvene zvezde da sutra ispune halu „Aleksandar Nikolić“. U 18. kolu crveno-beli će ugostit „kraljevski klub“ u „posebnim okolnostima“.

Ophrvana povredama, Zvezda je uspela da izvuče maksimum pred novo duplo kolo Evrolige. Crveno-beli će sutra i u četvrtak odigrati mečeve pred svojim navijačima, na skoru 9-8.

Bez pomoći povređenih Hasana Martina, Luke Vildoze i Nikole Ivanovića, Zvezda je napravila brejk u Valensiji, a potom vođena Fakundom Kampacom došla do osmog uzastopnog tirjumfa u abaligaškoj konkurenciji.

Sam dolazak Reala predstavlja spektakl, možda ne toliki, zbog konstantnog igranja međusobnih mečeva poslednjih godina, ali će sutrašnji imati dodatnu težinu i slojevitost.

Naime, dolazak Fakunda Kampaca i potpis ugovora sa Crvenom zvezdom 19. decembra poput bačenog kamena u vodu, proizvodio je koncentrične krugove svakim novim danom, sve do definitivne odluke Finansijske komisije Evrolige da Argentinac neće moći da bude registrovan za utakmice najelitnijeg takmičenja sve do kraja februara 2023.

Zvezda je kažnjena sa punim pravom, jer nije ispoštovala dinamiku isplate dugovanja prema igračima i trenerima, prema planu koji je poslala Evroligi, još prošlog leta, međutim, više relevantnih subjekata smatra da je Kampaco prestrogo kažnjen, zbog malverzacija uprave crveno-belih.

Još pri samom potpisu ugovora jednog od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu, sigurno najkvalitetnijeg inostranog imena koje je ozvaničilo saradnju sa jednim srpskim klubom, španska Marka je objavljivanjem plate Fakunda Kampaca sigurno kumovala konačnoj odluci Finansijske komisije.

Real je, prema pređašnjem dogovoru dve strane, prilikom odlaska Kampaca u Denver, imao pravo da izjednači svaku ponudu evropskog kluba, ukoliko se i kada Argentinac bude odlučio za povratak na Stari kontinent.

Madriđanima je plejmejker Kampacovog kalibra i te kako bio potreban; mladi Karlos Alosen se još uvek oporavlja od teške povrede, Serhio Ljulj je sve češće opterećen godinama i rovitošću, Vilijams Gos nije na nivou pleja vrhunskog formata, dok je Serhio Rodrigez u 37. godini ipak sposoban na sekvencijalne partije, bez dužeg kontinuiteta.

Nisu se u Realu nadali da bi bilo ko mogao da im stane na put planiranog povratka argentinskog plejmejkera, a kamoli Crvena zvezda koja prema budžetu ne može da se meri sa jednim od najbogatijih klubova u Evropi.

Ipak, Madriđani su ostali zatečeni ugovorom koji je Kampaco dobio od crveno-belih – 1,8 miliona za šest meseci, uz 2,5 miliona evropskih novčanica za takmičarsku 2023/24.

Odlučili su, navodno, da ne ispariraju ponudi srpskog velikana, svesni i da Kampaco ima dug prema klubu od 2,6 miliona evra, na osnovu obeštećenja koje mora da reguliše kao deo dogovora kada je odlazio u NBA (maksimalna visina obeštećenja jednog NBA kluba iznosi 800.000 dolara, ostatak plaća igrač).

Kada je Marka obznanila visinu ugovora Kampaca u Zvezdi, u Evroligi su se sve lampice popalile.

Jednostavno, Zvezda u tom trenutku nije rešila brojna potraživanja bivših igrača, pojedini su se i sami žalili Evroligi, Džejlen Adamas je tužio klub najelitnijem takmičenju i klupko je počelo da se odmotava.

Čak su i pojedini španski mediji pisali da je Real pritiskao Evroligu da što oštrije kazni Zvezdu i nikako joj ne dozvoli da registruje Kampaca pre njegovog gostovanja u Beogradu.

Uprkos tome što je odlukom sam Kampaco najviše kažnjen; izjavi Dejana Bodiroge, privremeno prvog čoveka Evrolige, da nije bio za opciju tako drakonske kazne, kao i jasne podrške od strane ELPA, evroligaške organizacije koja zastupa interese igrača, ali i same menadžerske agencije vrsnog plejmejkera, Fakundo će sutrašnji meč posmatrati u civilu.

U Zvezdi će, izvesno, činjenično stanje iskoristiti za dodatnu „mobilizaciju“ navijača, pogotovo u okolnostima neigranja tako bitnih igrača.

Real u poslednje vreme igra promenljivo; od poslednja tri, izgubio je dva evroligaška meča, ali u Beograd stiže pozitivnog raspoloženja, posle ubedljivih trijumfa nad Gran Kanarijom i Makabijem iz Tel Aviva.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari