Želja da titulu vrate u "kolevku" 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Englezima ovaj Euro može biti pozitivna prekretnica, najpre su dominirali u kvalifikacijama sa sedam pobeda uz jedan poraz, i još – posle mnogo vremena utakmice će igrati na domaćem terenu, pa se nadaju da će napraviti bum kao na Mundijalu kad su bili domaćini.

Najveća zvezda ekipe je Hari Kejn, tu su i Rahim Sterling, Markus Rašford i Sančo.

Sjajnu sezonu iza sebe imaju Mejson Maunt, Fil Foden i Bukajo Saka i njima kao „neafirmisanima“ u reprezentaciji svakako neće nedostajati motiva.

Na dosadašnjim Prvenstvima Evrope dva puta su osvojili treće mesto (1968. i 1996), nikad nisu stigli do finala i nacija je naoštrena da se to sada desi i to na domaćem terenu.

Engleski mediji bruje da će veliki problem biti prilično tanak vezni red i nedostatak alternative na nekim pozicijama, ironično naglašavajući da je Sautgejt pozvao čak četiri desna beka.

„Gordi Albion“ je ipak prvi favorit u ovoj grupi.

Hrvatska na EURO dolazi kao aktuelni vicešampion sveta, i svakako je prolazak u drugu fazu minimalni cilj, bez obzira što ovo sad nije isti tim kao onaj koji je dogurao do finala sa Francuskom.

Nema Ivana Rakitića, Marija Mandžukića i Danijela Subašića,koji su u Rusiji bili među nosiocima igre, ali tu je i dalje Luka Modrić koga godine nisu ni na koji način hendikepirale i koji je i dalje i mozak i motor tima.

Sjajne sezone imali su i Mateo Kovačić i Marcelo Brozović, pa će vezni red svakako biti najveći adut Hrvata na ovom takmičenju.

Veliki aduti su i Ivan Perišić i Ante Rebić, a novo ime je centarfor Dinama Mislav Oršića, koji je imao odličnu sezonu.

Na Evropskim prvenstvima do sada nisu imali većih uspeha, dva puta su stigli do četvrtfinala (1996, 2008), dok su na poslednjem Euru uspali u osmini finala.

Sve ispod drugog mesta u ovoj grupi moglo bi se smatrati velikim neuspehom.

Česi se mogu smatrati i velikom nepoznanicom, iako po sastavu svakako ne spadaju u „gornji dom“ reprezentacija učesnica.

Najveća zvezda ekipe je Tomas Souček, koji je bio nominovan za najboljeg fudbalera Premijer lige u sezoni 2020/21.

Tu je i njegov saigrač iz Vest Hema Vladimir Coufa, a najveća zvezda koja igra „kod kuće“ je Patrik koji je bio najbolji strelac u kvalifikacijama.

Zanimljivo je da je Češka jednom čak bila u finalu (1996), ali to je bila generacija koju je predvodio legendarni Pavel Nedved.

U konkurenciji Engleske i Hrvatske njihove šanse za prolaz su zaista male.

Škoti su rak rana srpske fudbalske javnosti jer su se baš preko naše selekcije došli do plasmana na neko veliko takmičenje posle 23 godine posta.

Vizu su overili boljim izvođenjem penala u Beogradu i tako po treći put u istoriji došli do završnice EP, i 1992. i 1996. su ispali još u grupnoj fazi.

Najveći adut im je što dve od tri utakmice u grupi igraju na svom terenu. Zvezde ekipe su levi bekovi – Endi Robertson iz Liverpula i Kiran Tirni iz Arsenala, a zanimljivo je da je selektor Stiv Klark uvek nalazio načina da obojica budu na terenu.

Najbolji strelac ekipe je Džon Mekgin koji je imao odličnu sezonu u Aston Vili, a bitno ime je i vezista Mančester junajteda Skot Mektomini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari