Ženama zabranjeno prisustvo meču Iran – Liban, obezbeđenje ih prskalo biber sprejem 1Foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Italijanski mediji objavili su danas da bi fudbalska reprezentacija ove zemlje ipak mogla da se plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru ukoliko Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) suspenduje selekciju Irana.

Iran je obezbedio plasman na Mundijal nakon što je u utorak na svom terenu pobedio Liban (2:0), međutim, ženama koje su kupile ulaznice za ovaj meč nije bio dozvoljen ulaz na stadion u Mašhadu.

Nakon utakmice pojavili su se snimci na kojima se vidi veliki broj žena kako protestuju na ulazima dok ih obezbeđenje prska biber sprejem, a na jednom snimku vidi se dete koje plače u naručju svoje majke.

FIFA je već upozorila Fudbalski savez Irana da će biti kažnjen ukoliko ženama ne bude dozvoljeno da prisustvuju utakmicama tokom kvalifikacija za Mundijal u Kataru.

 

 

Funkcioner saveza Merhdad Seraži je na svom Tviter nalogu u sredu napisao da je čuo „zabrinjavajuće vesti“ iz FIFA i Azijske fudbalske konfederacije (AFC) povodom incidenta u Mašhadu, ali nije napisao o čemu se radi.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi naredio je ministru unutrašnjih poslova da ispita zašto je korišćen biber sprej, a predsednik parlamenta najavio da će oformiti komisiju koja bi trebalo da istraži slučaj.

Pre prve utakmice u ovim kvalifikacijama sa Kambodžom u oktobru 2019. delegacija FIFA boravila je u Iranu kako bi se dogovorili sa čelnicima saveza da se ženama dozvoli da prisustvuju toj utakmici i tako ukine zabrana koja traje od 1979. godine.

Ženama zabranjeno prisustvo meču Iran – Liban, obezbeđenje ih prskalo biber sprejem 2
„Tribina za žene“ na meču Iran – Kambodža. Foto: EPA-EFE

Ukoliko Iran bude kažnjen suspenzijom sa Svetskog prvenstva, na Mundijal će se plasirati Italija kao reprezentacija sa najboljim koeficijentom na FIFA rang listi najboljih reprezentacija sveta.

 

Plava devojka

Mesec dana pre sastanka delegacije FIFA i čelnika Fudbalskog saveza Irana, na kojem je dogovoreno da se ženama dozvoli prisustvo na utakmicama kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru, u Teheranu je sebi oduzela život 29-godišnja Sahar Kodajari.

Ona je uhapšena na ulazu u stadion „Azadi“ (sloboda) kada je prerušena u muškarca pokušala da prisustvuje meču azijske Lige šampiona između teheranskog kluba Esteglal i Al Aina iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

S obzirom da ne postoji zakon koji ženama zabranjuje prisustvo na stadionu, protiv Sahar Kodajari je podignuta optužnica zbog toga što nije nosila hidžab, pa joj glava nije bila pokrivena.

U strahu da će dobiti dvogodišnju kaznu zatvora Kodajari se ispred zgrade suda polila benzinom i zatim zapalila, a preminula je nedelju dana kasnije u bolnici.

Na društvenim mrežama dobila je nadimak „plava devojka“ zbog boje dresa njenog omiljenog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari