Zenit je Brazil u malom: Protiv Zvezde igrala šestorica iz najfudbalskije zemlje, a ima ih 10 1Foto: FK Crvena zvezda

Pouzdani desni bek Mario Fernandes (31), Brazilac bele puti, rešio je prošlog leta da napravi pauzu u karijeri i da se posle decenije u moskovskom CSKA s porodicom vrati u domovinu.

Bez fudala, ipak, nije mogao. U prvom tromesečju ove godine opet je zaigrao u Šampionatu Gaušo, takmičenju u državi Rio Grande do Sul, ali ne u Gremiju, iz kojeg je došao u Rusiju, nego u njegovom gradskom rivalu iz Porto Alegrea Internasionalu.

Kao grom iz vedra neba je odjeknulo da će nazad u zemlju koja ne samo da mu je dala državljanstvo već je bio njen reprezentativac i na Svetskom prvenstvu 2018. upravo na njenom tlu i na Evropskom prvenstvu pre dve godine („zborna komanda” dve utakmice u grupi igrala u Sankt Peterburgu). Baš u dane kad je Zenit u svojoj kući domaćin turnira na kojem učestvuje i Crvena zvezda objavljeno je da Super Mario stiže u redove petostrukog uzastopnog ruskog prvaka.

Zenit je Brazil u malom: Protiv Zvezde igrala šestorica iz najfudbalskije zemlje, a ima ih 10 2
Foto: EPA-EFE/STR

S njim se uvećava brazilska kolonija. U Zenitu je već osam njegovih zemljaka, a dogovoreno je da na zimu iz Korintijansa pristupi krilo Pedro, koji u februaru stiče punoletstvo.

Deset Brazilaca formacijski drže svako mesto u timu. Samo čuvar mreže nije njihov, a protiv beogradskih crveno-belih, koji su savladali renomiranog protivnika s 2:1, branio je Mihail Keržakov (36), mlađi brat Aleksandra Keržakova (40), nekadašnjeg Zenitovog asa, bivšeg ruskog reprezentativca, novog trenera subotičkog Spartaka (strelac u prvoj utakmici plej-ofa za Kup UEFA pre 19 godina kad je Zvezda preslišana na „Petrovskom” s 4:0).

Na meču s gostom iz Srbije od početka su igrali (kasnije zamenjeni) kapiten Daglas Santos (29) i Robert Renan (19) u odbrani, na sredini terena novajlija Du Keiroz (23), koji je jedini matirao izraelskog golmana Omrija Glazera (27), a u napadu Klaudinjo (26), Gustavo Mantuan (22) i Malkom (26), koji se pre dolaska nije snašao u Barseloni u sezoni 2018/19. Izostali su half Rodrigao (27) i vezni igrač Vendel (25), koji ima ugovor još dve godine, ali traži da ide jer želi da se nadmeće u evrokupovima, što sa Zenitom nije moguće (možda padne dogovor s Fenerbahčeom, takođe učesnikom turnira).

Dolazak Pedra je još jedna potvrda izuzetne saradnje s Korintijansom. Otuda je stigao i Du Keiroz, a prošlog leta Mantuan i zimus Renan. Malkom je ponikao u „narodnom klubu” iz Sao Paula.

Zenitov dres je nosilo 15 Brazilaca. Nogu je povukao robusni napadač Hulk kada je u leto 2012. došao iz Porta za 40 miliona evra.

Kako je to biti u CSKA pa onda i u Zenitu Mariju Fernandesu najbolje može da predoči trener Sergej Semak (47). I on je među „armejcima” proveo deset godina (1994-2004). S 20 je poneo kapitensku traku. U Sankt Peterburg je došao 2010. posle dve uzastopne titule državnog prvaka s Rubinom iz Kazanja, gde je prvu (2008) uzeo u timu sa Savom Miloševićem.

Zenit je Brazil u malom: Protiv Zvezde igrala šestorica iz najfudbalskije zemlje, a ima ih 10 3
Foto: FK CSKA

Za oba kluba, recimo, igrali su i venecuelanski golgeter Salomon Rondon (u Zenitu od januara 2014. do jula 2015, a u CSKA tek od februara do juna 2021), bivši ruski reprezentativac levi bek Jurij Žirkov (u CSKA 2004-09, u Zenitu 2018-21) i naš napadač Predrag Ranđelović, koji je u CSKA bio u drugom delu 2001 (devet pogodaka), a zatim je iz prestonice direktno otišao u Sankt Peterburg za sledeće dve godine. Tamo se nije naigrao, ali je ušao u istoriju kluba. U svom jedinom evropskom meču u Zenitu, kada je u revanšu prvog kola kvalifikacija za Kup UEFA 2002/03. s 8:0 u Rusiji demoliran Enkamp iz Andore, postigao je prvi klupski het-trik u evrokupovima. Jedan gol je bio na dodavanje Andreja Aršavina…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari