Žičarom do O2 1Foto: Free Images/Mattias Skoog

Finalni Masters turnir igra se od 1974. a četiri godine kasnije uključeni su i dublovi. Turnir je menjao gradove, počelo se sa Tokijom, pa su kasnije domaćini bili Njujork, Frankfurt, Hanover, Šangaj, Hjuston i poslednjih 10 godina London.

Svake godine su kružile glasine da je to poslednji turnir u Areni O2. Najzad je odlučeno da od 2021. godine domaćin bude Torino jer je Italijanska teniska federacija izdvojila znatna sredstva za ovu svrhu a ATP se nada da će u poslednje dve godine Londona da popuni svoju „kasicu“.

Stvarna borba se ustvari vodila između popularizacije tenisa u raznim regionima i izvanrednih finansijskih efekata koje ostvaruje Arena O2. Za vreme Mastersa kroz nju „protrči“ 250.000 gledalaca i ATP ostvari 15 odsto svog ukupnog godišnjeg priliva.

Arena se nalazi na poluostrvu Grinič koje je u isto vreme velika atrakcija za milione turista koji „tumaraju“ Londonom zbog Opservatorije i Grinič meridijana. Pre nje se tu nalazio izložbeni centar MILENIJUM DOM koji je obeležavao ulazak u treći milenijum i bio jedan od atrakcija Londona. Centar je prošao razne afere zbog visokih ulaganja u njega i zbog gubitaka koje je pravio svake godine pa je od 2004-2007 godine adaptiran u Arenu koja je multifunkcionalna: tenis, košarka, hokej na ledu, konferencije, sajamski prostor, koncerti… Kapacitet za sportske događaje je 20.000 gledalaca. Ime je dobila po glavnom sponzoru, telekomunikacionoj kompaniji O2. Po kapacitetu ovo je druga zatvorena Arena u Britaniji, najveća je Mančester Arena koja ima veći kapacitet za 1.000 gledalaca.

Arena se nalazi u jugoistočnom delu Londona, oko Arene i celog kraja se „prepliće“ reka Temza i njene obale su iskorišćene da se napravi „mini“ poslovni centar sa monumentalnim i modernim zgradama. Do Arene se dolazi podzemnom železnicom, brodićima Temzom a vazduhoplovna kompanija „Emirejts“ se takođe uključila reklamno u ovaj projekat pa je sagradila žičaru sa kojom se do Arene, preko Temze, sa fascinantnim pogledom „doleće“ u korpicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari