Zicer za Efes, Bajern rasterećen 1Foto: Euroleague

Večerašnjim susretima u Istanbulu i Milanu počinje Top 8 faza Evrolige.

Na tri dobijene utakmice, po sistemu 2-2-1, Efes i Real, odnosno Armani i Bajern započeće misiju odlaska na fajnal-for u nemačkom Kelnu.

Dan kasnije, Barselona protiv Zenita, kao i CSKA u serijalu sa Fenerbahčeom imaće identična iskušenja.

Igračima Efesa još uvek je gorak ukus u ustima zbog poništavanja prethodne sezone zbog pandemije korona virusa.

Estetski gledano, istim stilom igre, Vasilije Micić i saigrači prokrčili su ove sezone put do četvrtfinala, uvereni da nepravdu mogu ispraviti, ne samo prolaskom na F4, već i osvajanjem titule.

U regularnom delu obe ekipe ostvarile su po pobedu u međusobnim duelima; Efes je u nizu od 11 trijumfa na poslednjih 13 utakmica, dok je Real kaparisao kartu za Top 8 tek u poslednja dva kola.

Jasno je da Ergin Ataman predvodi tim sa najboljim napadom Evrolige, međutim u igri na veliki broj poseda odlično se snalazi i Real.

Madriđani su nedavno morali da se rastanu i sa Gabrijelom Dekom (Oklahoma), koji je kao i Fakundo Kampaco u toku sezone otišao u NBA, međutim podatak da su u seriji od šest trijumfa u svim takmičenjim, ilistracija je znatno bolje forme i sposobnosti trenera Pabla Lasa da ekipu adaptira na sve kadrovske promene.

Real će nastupiti sa oporavljenima LJuljom i Rudijem Fernandezom, uzdajući se pritom i u kreativnost Laprovitole (3,7as) odnosno defanzivne sposobnosti Tejlora, Abaldea, i posebno Tavareša pod obručem.

Biće to serijal dve izuzetne trojkaške ekipe: sa 10,3 ubačenih Real je najefikasniji u tom segmentu u Evroligi, dok je Efes tik iza španskog velikana sa 10,1 trojkom po utakmici.

Vasilije Micić je sa prosekom od 16,1 poenom peti strelac Evrolige, i osmi asistent (5as).

Serijal između Milana i Bajerna možda je i jedini koji bi potencijalno mogao da se reši posle pet utakmica.

Nakon niza godina u kojima je potrošio na desetine miliona evra, Đorđo Armani, vlasnik kluba, napokon se može pohvaliti činjenicom da se Milano plasirao u Top 8 Evrolige i došao u poziciju da se bori za prvo učešće na F4 posle 29 godina.

Etore Mesina će naspram sebe imati zemljaka Andreu Trinkijerija, sjajnog stručnjaka rođenog upravo u Milanu u kojem je i započeo trenersku karijeru.

Bajern je u regularnom delu doživeo jedan od ubedljivijih poraza upravo u Milanu.

Biće to serijal dva različita poimanja igre: Milano ima jedan od najboljih napada u Evroligi.

Preferira igru na veliki broj poseda i u visokom ritmu, dok je Bajern defanzivno među četiri najčvršće odbrane, tim koji voli da kontroliše ritam i do realizacije dolazi mahom u pozicionoj igri.

Ko god da se plasira na F4, što bi bio istorijski rezultat za nemačku klupsku košarku (Bajern prvi nemački tim koji je prošao u Top 8) Srbija će imati svog predstavnika, s obzirom na to da za Milan uspešno nastupa Vladimir Micov, dok je Vladimir Lučić možda i najbolji pojedinac ove sezone u redovima Bajerna.

Raspored Top 8

Efes – Real           19.00

Milano – Bajern 20.45

sreda

CSKA – Fenerbahče         19.00

Barselona – Zenit              21.00

* serijal se igra na tri dobijene utakmice po sistemu 2-2-1

Šest blokada Pokuševskog

Pauzirao je tri poslednje utakmice, ali se vratio protiv Toronta i prikazanim došao do toga da mu ime bude zapisano u NBA almanahu. Naime, Aleksej Pokuševski učestvovao je u porazu Oklahome od Toronta (112:106) na način da je sa šest blokada postao prvi ruki u istoriji Tandera koji je uradio tako nešto.

Nije ga služio šut,  pogodio je samo četiri puta iz 14 pokušaja, za 28 minuta imao je osam poena, sedam skokova i pet asistencija, međutim sa šest blokada postao je deo istorije NBA lige. Naime, prvi put od 2004. jedan ruki u takmičarskoj godini uspeo je da završi utakmicu sa pet i više poena, asistencija, skokova i blokada. Tačnije napisano, Pokuševski je prvi novajlija, još od Lebrona Džejmsa, koji je pre 17 godina u svojoj ruki sezoni imao 5+ u četiri najvažnije statističke kategorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari