(Zlo)upotreba sistema 1Foto: N1

Italija je zasluženo pobednik. Sudije su, čini mi se, po prvi put zaostajale za kvalitetom fudbala na jednom velikom takmičenju.

Biće interesantno da li će to i priznati iz kuće fudbala. Videli smo da je selektor Engleske preuzeo na sebe svu odgovornost oko izbora izvođača jedanaesteraca na kraju. Logično, onaj ko odlučuje o izboru i treba da snosi najveću odgovornost.

Sudije su imale po drugi put pomoć VAR-a na velikim takmičenjima. Donosili su previše loših odluka, i vrlo često propuštali da iskoriste prednosti ovog sistema.

To nam je pokazalo da sve opet zavisi od ljudi i da se svaki sistem, koliko god bio u teoriji dobar, može zloupotrebiti. Sudija Kujpers je u finalu malo popravio utisak. Mudrin vođenjem, a više autoritetom, dao je pun doprinos spektaklu.

Iako je bio pod pritiskom zbog famoznog kaznenog udarca iz polufinala, kao i činjenice da je jedan finalista domaćin, uspeo je da kontroliše utakmicu i donosi prave odluke.

U nekoj drugoj situaciji, da to nije finale evropskog prvenstva i 115. minut, verovatno bismo pričali o pogibljenom startu igraca Italije i verovatno neodgovarajućoj kazni za takav start.

Ovako, to nije imalo puno uticaja na rezultat i tok meča, tako da možemo zaključiti da je sudija veoma dobro odradio svoj posao.

Autor je bivši fudbalski sudija

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.