(Zlo)upotreba sistema 1Foto: N1

Italija je zasluženo pobednik. Sudije su, čini mi se, po prvi put zaostajale za kvalitetom fudbala na jednom velikom takmičenju.

Biće interesantno da li će to i priznati iz kuće fudbala. Videli smo da je selektor Engleske preuzeo na sebe svu odgovornost oko izbora izvođača jedanaesteraca na kraju. Logično, onaj ko odlučuje o izboru i treba da snosi najveću odgovornost.

Sudije su imale po drugi put pomoć VAR-a na velikim takmičenjima. Donosili su previše loših odluka, i vrlo često propuštali da iskoriste prednosti ovog sistema.

To nam je pokazalo da sve opet zavisi od ljudi i da se svaki sistem, koliko god bio u teoriji dobar, može zloupotrebiti. Sudija Kujpers je u finalu malo popravio utisak. Mudrin vođenjem, a više autoritetom, dao je pun doprinos spektaklu.

Iako je bio pod pritiskom zbog famoznog kaznenog udarca iz polufinala, kao i činjenice da je jedan finalista domaćin, uspeo je da kontroliše utakmicu i donosi prave odluke.

U nekoj drugoj situaciji, da to nije finale evropskog prvenstva i 115. minut, verovatno bismo pričali o pogibljenom startu igraca Italije i verovatno neodgovarajućoj kazni za takav start.

Ovako, to nije imalo puno uticaja na rezultat i tok meča, tako da možemo zaključiti da je sudija veoma dobro odradio svoj posao.

Autor je bivši fudbalski sudija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari