Žreb za poslednje kolo kvalifikacija LŠ i LE danas u Nionu 1Foto: EPA EFE/ SALVATORE DI NOLFI

PSV, Salcburg, Sevilja, Zenit, Olimpijakos – samo su neki od rivala koji mogu zapasti srpskim klubovima na današnjem žrebu parova za četvrto kolo kvalifikacija Lige šampiona i Lige Evrope u Nionu (12.00).

Gledajući imena protivnika lako se zaključuje da Crvena zvezda, Partizan i Spartak nemaju više čemu da se nadaju na žrebu jer lakih protivnika praktično više nema. Preduslov da uopšte izađu na megdan rivalu kojeg će danas dobiti biće da savladaju svoje protivnike u trećem kolu.

Crvena zvezda bi na poslednjoj prepreci ka Ligi šampiona, ukoliko u trećem kolu pobedi Spartak Trnavu, mogla da igra protiv: PSV Ajndhovena ili pobednika mečeva Salcburg – Škendija, Seltik – AEK Atina, Astana – Dinamo Zagreb. Na papiru bi najteži rival bio prvak Holandije PSV Ajndhoven. Zvezda je sa holandskim klubom, takođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, igrala pre 14 godina i doživela poraz koji još uvek pamti. Tada je srpski klub u Beogradu slavio sa 3:2, ali je u Holandiji doživeo debakl i izgubio 0:5. Osim PSV-a jako težak rival bio bi i austrijski Salcburg. U pitanju je tim koji je prošle sezone stigao do polufinala Lige Evrope, gde je u produžecima ispao od Olimpik Marselja, a koji se ove sezone nameračio ne samo da uđe u Ligu šampiona, već i da prođe fazu po grupama. Težak posao Zvezda bi sigurno mogla da ima i protiv Seltika ili šampiona Grčke AEK-a. Čak i najlakši rival na papiru, Dinamo Zagreb, mogao bi da ustvari bude najteži protivnik. Iako je utisak da Zvezda trenutno ima jači tim od prvaka Hrvatske, nema sumnje da bi utakmice bile ispunjene međunacionalnim nabojem, a mečevi bi bili proglašeni visokorizičnim.

Put ka Ligi Evrope je godinama unazad možda čak i teži od puta ka Ligi šampiona. Partizan bi u slučaju da prođe Nordsjeland u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope mogao da igra protiv: Sevilje, Bešiktaša, Makabija iz Tel Aviva ili Genta. Izraelski Makabi, koji je eliminisao Radnički Niš u drugom kolu kvalfikacija, a na čijoj klupi sedi srpski trener Vladimir Ivić, verovatno je najlakši rival koga bi mogli da dobiju crno-beli. Svi ostali važiće za favorita za protiv vicešampiona Srbije.

Spartak današnji žreb verovatno najmanje interesuje pošto najpre, posle izbacivanja Sparte Prag, treba da naprave novo fudbalsko čudo i u trećem kolu kvalifikacija za LE eliminišu i Brondbi. Međutim, ukoliko naprave još jedan podvig i zaista izbace Dance, Subotičani će moći da igraju protiv: Zenita, Olimpijakosa, Genka, Brage ili Fejenorda.

Žreb za Ligu šampiona počeće u 12 časova, dok će žreb za Ligu Evrope biti održan u 13:30. V. Ž.

            Zvezda saznaje rivala i ako ispadne

Crvena zvezda će danas saznati ime rivala i ukoliko izgubi od Spartak Trnave u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Crveno-beli bi u tom slučaju nastavili kvalifikacije za Ligu Evrope, a protivnik bi mogao da im bude neko od pobednika duela: Alaškert – Kluž, Olimpija – HJK Helsinki, Kork Siti – Rozenborg, Hapoel Ber Ševa – APOEL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari