Zrenjanin se kandidovao za domaćina školske olimpijade Vojvodine 1Foto: Arhiva Lista Zrenjanin

Zrenjanin zvanično istakao kandidaturu za domaćina 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine, zbog čega je u poseti boravila tehnička komisija Saveza za školski sport Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport.

Tehnička komisija iz Novog Sada proveravala je ispunjenost uslova koje bi grad Zrenjanin trebalo da zadovolji za organizaciju tog značajnog sportskog događaja, a konačna odluka o gradu domaćinu trebalo bi da bude doneta u toku naredne nedelje.

Do sada je Zrenjanin bio u domaćin dve školske olimpijade, 1974. i 1986. godine. Takmičenja su tada organizovana na gradskom stadionu, hali sportova, gradskom bazenu, gradskom strelištu, Domu borilačkih sportova, terenima SC “Partizan” i salama osnovnih i srednjih škola i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”.

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine pokrenuta je 1969. godine, a prva sportska manifestacija te vrste održana je 1970. godine u Novom Sadu, sa preko 4.500 učesnika u 11 sportova.

Do 1989. godine odžano je još 5 olimpijada u Zrenjaninu, Subotici, Somboru i Novom Sadu.

Tradicija je obnovljena 2014. godine, kada je domaćin bio Sombor. Prethodna olimpijada održana je 2018. godine u Novom Sadu, uz učešće oko 4.500 učesnika u 14 sportova.

Smotra mladosti i lepote

Urednik sajta Grada Zrenjanina Miodrag Grubački kaže da je gradski list “Zrenjanin” u broju od 22. juna 1974. godine objavio je da je svečanom otvaranju Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine na Gradskom stadionu u ovom gradu prisustvovalo 20.000 gledalaca i 4.500 takmičara. Tokom trajanja ove manifestacije, Zrenjanin je ugostio i učesnike Generalne skupštine Međunarodne federacije za školski sport, uz prisustvo delegata sa svih kontinenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari