Zvaničnik Vlade Poljske: Vraćanje sportista Rusije i Belrusije sramota za MOK 1Foto: Shutterstock

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, Pjotr Vavdžek, izjavio je da je danas „dan sramote“ za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) jer je to telo preporučilo uslovno vraćanje ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja.

MOK je danas preporučio vraćanje ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, a o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine odlučiće „u odgovarajuće vreme“ .

Vavdžek je na Tviteru pitao: „Šta se pozitivno desilo na strani Rusije da njeni sportisti učestvuju na takmičenjima!? Od Buče, Iripina, Gostomela, do svakodnevnog bombardovanja civilnih objekata!? Ovo je dan sramote za MOK!“.

Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje su u ponedeljak u zajedničkoj izjavi naglasile da „ne postoji nijedan razlog da se odustane od isključenja ruskih i beloruskih sportista, što je MOK uspostavio pre više od godinu dana“, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska, Ukrajina, Litvanija, Estonija i Letonija smatraju da to „nije stvar nacionalnosti tih sportista, već činjenice da ih sponzorišu/podržavaju njihove vlade ili kompanije koje podržavaju ruski režim, koji nastavlja sa agresijom na Ukrajinu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari