Zverev dao Alkarazu prst, ali mu je ruka ipak ostala čitava: Đoković ide na polufinale spokojan za prvo mesto 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Drugi „reket“ sveta Španac Karlos Alkaraz neće igrati ni u polufinalu Australijan opena, a kamoli da će se ostvariti predviđanja o velikom finalu s najboljim teniserom na listi Novakom Đokovićem, desetostrukim osvajačem u Melburnu.

Njega je u četvrtfinalu savladao Nemac Aleksandar Zverev sa 6:1, 6:3, 6:7 (2:7), 6:4 za više od tri sata igre, iako se učinilo da duel neće trajati ni puna dva.

Zverev se na prvom zahtevnom ispitu našao kada je pri 5:3 u trećem setu servirao za pobedu. Pao je. Ne zato što je njegov protivnik, neshvatljivo nemoćan do tada, najednom postao neukrotiva zver nego zbog toga što je nemački igrač popustio pod teretom trenutka, birajući loša rešenja.

Alkaraz je dobio veter u leđa i da poravna na 5:5.

Zverev, polufinalista 2020, prebrodio je krizu rezultatski kada je servirao sledeći put, ali misli o propuštenoj velikoj prilici nisu prestale da ga opsedaju. Morao je s njima u taj-brejk, gde su ga one i pojele. Poveo je s 2:1, ali je Alkarazu pripalo sledećih šest poena.

Zverev dao Alkarazu prst, ali mu je ruka ipak ostala čitava: Đoković ide na polufinale spokojan za prvo mesto 2
Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

Od zgrabljenog prsta svog suparnika mladi španski lav, 20-godišnjak, vimbldonski pobednik prošle godine, krenuo je prema laktu.

Na 4:4, međutim, Zverev je stekao dve brejk-lopte, a prvu je pretočio u vođstvo. Ponovo je došao u priliku da servira za ulazak u polufinale.

Na 30:30 stekao je meč-loptu, iako su mu dva smeča bila loša, ali je Alkaraz ponuđenu šansu poslao u aut. Onda je Zverev odservirao sjajno.

 

Sastaće se u petak s Rusom Danilom Medvedevom, koji je sa 7:6 (7:4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4 u četiri časa bespoštedne borbe bio uspešniji od ambicioznog Poljaka Huberta Hurkača, debitanta u četvrtfinalu na turnirima za grend slem.

Čeka se satnica i za Đokovićev susret s Italijanom Janikom Sinerom.

Termini su u petak u 2 časa po našem i u 9 časova.

Finale je u nedelju u 9.

Alkarazov poraz znači i da srpski as ostaje na prvom mestu svetske liste, gde je s početkom Australijan opena prošle nedelje započeo 408. nedelju ukupno u karijeri.

Španac je imao šansu da ga svrgne samo da je otišao korak dalje od njega, dakle i da ga je pobedio u finalu koga neće biti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari