Rasulo u Zvezdi: Bjelici "pukao film" posle 20 minuta treninga, ali nije jedini koji ima problem s trenerom 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Nemanja Bjelica odlazi iz Crvene zvezde. Razlog je javna tajna – svađa sa trenerom Duškom Ivanovićem, iako je portparol crveno-belih Igor Vujčin izjavio da nije bilo sukoba igrača sa trenerom.

Bjelici je, prema tvrdnji izvora Danasa iz kluba, trebalo samo dvadesetak minuta na treningu da uđe u klinč sa autoritativnim trenerom Duškom Ivanovićem.

Veteran (35) koji je prethodnih godina prošao sito i rešeto NBA lige nije želeo da se pokori načinu rada trenera Ivanovića koji mnogi igrači nazivaju „diktatorskim“.

Krilni igrač je prema tvrdnji našeg izvora posle 20-25 minuta treninga odlučio da ode sa parketa uz poruku: „Neću više da igram za ovaj klub, doviđenja“.

Ivanović mu je prethodno zamerio da se fizički zapustio, verovatno misleći da neće morati da i u Evropi ispoštuje zahtevne NBA standarde, te je insistirao da prva tri meseca sezone mora da individualno trenira – što je ovaj decidirano odbio.

U pomoć Bjelici nije uspeo da priskoči ni takođe autoritativni predsednik kluba Nebojša Čović, čije naloge Ivanović odbija da prati kao neki njegovi prethodnici.

Klub je neprofesionalizam Bjelice odlučio da zataška tvrdnjom o lažnoj povredi u nadi da će se kroz novi međusobni razgovor zaraćenih aktera pronaći neko rešenje – ali, do toga nije došlo i raskid ugovora je bio jedini logičan epilog.

Portparol kluba Igor Vujčin je u sredu izjavio da nije bilo sukoba Bjelice i Ivanovića.

– Sve će biti jasnije za par dana. Ovo što se pojavljuje u medijima oko sukoba sa Ivanovićem, mnogo se spekuliše. Istina je samo jedna. Nema sukoba između Ivanovića i Bjelice. Oglasićemo se za par dana i sve će biti jasno – naveo je Vujčin.

Rigorozne metode u radu Ivanovića nisu novost i crnogorskog trenera su i u prethodnim klubovima pratile pritužbe igrača da intenzitetom i dužinom treninga narušava njihovo zdravlje i tako utiče na češće (teže) povrede. Međutim, sve te navode je Ivanović pobijao vrhunskim rezultatima i trofejima koje je donosio gde god da je radio.

Letos su se pojavili navodi da su dva igrača Zvezde podnela tužbu ELPA (Udruženju igrača Evrolige) protiv Ivanovića, tvrdeći da prekoračuje dužinu i intezitet treninga koja je propisana ugovorom kluba sa elitnim takmičenjem. Kasnije je direktor ELPA Boštjan Nahbar izjavio da „zvanično nisu dobili nikakve pritužbe“.

Problem je prema tvrdnji našeg izvora rešen džentlmenski jer igrači nisu želeli da se eksponiraju, pa je ELPA samo neformalno tražila od kluba da skrene svom treneru pažnju da određene norme ne sme prekoračivati jer je zdravlje košarkaša na prvom mestu.

Ivanović se od početka sezone prema tvrdnji našeg izvora susreo i s podrivanjem autoriteta koji su mu navodno priredili najiskusniji igrači.

Osim Bjelice, trdi izvor Danasa, veliki problem sa trenerom ima i Miloš Teodosić. Trofejni plejmejker se čak nedavno kladio sa saigračima da nema šanse da do kraja godine u klubu ostanu i on i Ivanović, odnosno da će jedan od njih dvojice sigurno morati da ode.

Ivanović prema nezvaničnim tvrdnjama nije želeo u svojoj ekipi ni Bjelicu ni Teodosića, baš zato što je mislio da neće biti u stanju da prate njegove zahteve i način rada. U njihovo dovođenje navodno ga je ubedio lično Čović koji je smatrao da je to dobar potez zbog navijača, pošto su u pitanju miljenici Delija.

Nije isključeno i da je Ivanović namerno bio rigorozan prema Bjelici i Teodosiću, iako mu je jasno da su u godinama kada na treningu ne mogu ispuniti sve zahteve koje mogu da podnesu mlađi i pripremljeniji igrači – ali crnogorski strateg nije želeo da im dozvoli „popust“ na iskustvo.

Da li su i koliko poslednja dešavanja u klubu narušila atmosferu u ekipi, ostaje da se vidi. Ako je suditi po prvoj utakmici Evrolige u kojoj su crveno-beli deklasirali Asvel, deluje da nisu imali jak efekat. Međutim, sezona je duga i samo će krajnji rezultat dati konačan odgovor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari