Zvezda izgubila od Armanija u 23. kolu Evrolige 1Vildoza i Nedović. Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su u Milanu od Armanija rezultatom 74:68 (22:18, 23:14, 14:17, 15:19) u utakmici 23. kola Evrolige i četvrtim vezanim porazom znatno smanjili šanse da se plasiraju u Top 8 fazu ovog takmičenja.

 

Uprkos velikoj podršci svojih navijača u „Mediolanum forumu“ crveno-beli su prikazali jednu od najlošijih partija od kad je ekipu preuzeo trener Duško Ivanović.

Zapravo, u odbrani su odigrali veoma dobro, posebno u drugom poluvremenu kada je domaćin ubacio svega 29 poena, ali je napad, a posebno šut za tri poena potpuno podbacio.

Šampion Jadranske lige je pogodio samo četiri trojke iz 21 pokušaja (19 odsto), uključujući tu i promašaj Dobrića pri rezultatu 68:64 u 39. minutu, nakon kojeg je poenima Vojtmana Armani došao do šest poena prednosti.

Slično kao i na utakmici protiv Partizana u prošlom kolu, i na ovoj utakmici je Zvezda bila u rezultatskom minusu od prvog do poslednjeg minuta.
Važnost utakmice za uticala je na to da obe ekipe uđu u utakmicu nervozno, pa su sve do polovine prvog perioda postigli samo po šest poena.

Igru domaćina u napadu pokrenuo je bivši košarkaš Beograđana Bili Beron, što se poklopilo i sa ulaskom na parket NBA pojačanja italijanske ekipe Šabaza Nejpira, pa je Olimpija tada došla do pet poena prednosti (13:8).

Zahvaljujući poenima ali i skokovima Kuzmića pod oba obruča ekipa Duška Ivanovića uspela je da do zaustavi ovaj nalet domaćina i da prvu četvrtinu završi sa zaostatkom od četiri poena (22:18).

Ispostavilo se da je ključni period meča bio početak druge četvrtine, kada je popustila koncentracija gostima u odbrani. U prva tri minuta ovog perioda Olimpija je napravila seriju 9-4 i preko Luvavua prvi put stigla do dvocifrene prednosti (31:22).

Bilo je očigledno da Vildoza i Nedović neće imati dobro šutersko veče, a tandem na kojem se zasniva igra Beograđana u napadu nije imao pomoć svojih saigrača, pre svih Dobrića, pa je u 18. minutu Olimpija stigla i do 16 poena viška (43:27).

U tom periodu sjajnu partiju prikazao je Beron, koji je trojkama kažnjavao svaku grešku gostiju u odbrani i bio najzaslužniji za to da je njegov tim na poluvremenu imao 13 poena prednosti (45:32).

Slično se igralo i u trećem periodu – Zvezda je boljom igrom u odbrani zaustavila šut domaćina, međutim, zbog lošije igre u napadu nije uspevala da konačno uhvati rezultatski priključak.

To se, ipak, dogodilo u finišu utakmice, kada su crveno-beli konačno trojkama Dobrića, Bentila i Vildoze smanjili zaostatak na samo pet poena (68:63).

Pri tom rezultatu Petrušev je pogodio samo jedno slobodno bacanje, a u sledećem napadu Dobrić iz odlične pozicije promašio šut za tri poena i priliku da gosti, uprkos lošoj partiji, u Milanu ostvare veoma važnu pobedu.

Nakon ove utakmice Crvena zvezda se nalazi na 13. mestu na tabeli sa učinkom od 10 pobeda i 13 poraza, dok šampion Italije ima učinak 8-15.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Bili Beron sa 15 poena, Devon Hol je pridodao 14 poena, dok je Brendon Dejvis ubacio deset poena.

Kod Zvezde je najefikasniji bio Ben Bentil sa 17 poena (sedam skokova), Luka Vildoza je stigao do 11 poena i tri asistencije, Petrušev je ubacio devet poena, a Nemanja Nedović je ubacio četiri poena (2/5 za dva, 0/4 za tri).

Crvena zvezda u narednom kolu gostuje Makabiju u Tel Avivu, a meč se igra u četvrtak 9. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari