Zvezda izgubila od Hofenhajma na početku grupne faze Lige Evropa 1Foto: Beta/AP/ Uwe Anspach

Hofenhajm je večeras naneo prvi poraz Crvenoj zvezdi u prvom kolu L grupe Lige Evrope – 2:0. Probao je trener Dejan Stanković da sa potpuno novom formacijom i defanzivnom taktikom iznenadi rivala, ali ona je „držala vodu“ samo prvo poluvreme, dok je u drugom bila vidna razlika u kvalitetu između dve ekipe.

Trener crveno-belih Dejan Stanković odlučio je da iznenadi nemačku ekipu potpuno novom formacijom, koju je sinoć prvi put isprobao od kako je na klupi prvaka Srbije.

Taktika sa pet igrača u odbrani, odnosno tri štopera (Milunović-Degenek-Eraković) donela je preko potrebnu čvrstinu u odbrani Zvezde, za koju se još posle nedeljnog derbija protiv Partizana videlo da joj i te kako nedostaje. Bekovi (Rodić-Gajić) su imali zadatak da prvenstveno čuvaju svoj gol, a da na protivničku polovinu idu samo kada im se za to ukaže prava prilika, bez rizika. Ako se uzme u obzir da je odbrani konstantno pomagao i vezista Sanogo, onda ne čudi što crveno-beli nisu za 45 minuta stvorili pravu gol šansu.

U dva navrata je Falćineli bio u prilici posle kontranapada, ali prvi put nije uspeo da primi loptu, a drugi put je u želji da lobuje golmana šutirao previsoko iznad gola. Bliži pogotku u prvom poluvremenu nesumnjivo je bio Hofenhajm. Nemačka ekipa je tražila penal u 23. minutu, kada je Sanogo rukama sprečio Gaćinovića da dođe do lopte u kaznenom prostoru, ali španski sudija Alehandro Ernandez nije to protumačio kao start sa dovoljno jakom silom za najstrožu kaznu.

Najopasnija situacija ispred gola Zvezdinog kapitena Borjana desila se minut pre kraja prve deonice, kada je Dabur pogodio stativu, a Degenek više srećno nego spretno izbacio loptu u korner.

Koliko je Zvezda defanzivno igrala u odnosu na ono što smo navikli da gledamo u Superligi najbolje svedoči da je prvi korner izvela tek u 56. minutu. Nije Stanković ništa menjao u drugom poluvremnu, smatrajući da jedna stativa ne ruši veru u taktiku s kojom je protivnik prilično bio uštopovan na oko 20 metara od gola.

Spasao je početkom drugog poluvremena trener Zvezde Falćinelija od drugog žutog kartona kada je protivničkog igrača zaustavio tako što ga je povukao s obe ruke. Strateg crveno-belih je odmah iskusno počeo da više na španskog arbitra i svu pažnju skrenuo na sebe, čime je prekršaj Italijana pao u drugi plan, te je španski arbitar opomenuo samo trenera gostiju. Iako je delovalo da crveno-beli kontrolišu igru i da su vrlo blizu osvajanju boda, Baumgartner je u 64. minutu posle polukontre zakucao loptu pod prečku – 1:0. Skočio je u tim trenucima ponovo Stanković sa klupe, a kako se ni posle žutog kartona i opomene nije smirio, arbitar je odlučio da mu da crveni karton i pošalje ga u svlačionicu.

Povod za agresivnu reakciju Zvezdinog trenera bio je start Apogume na sredini terena kada je jedan igrač crveno-belih ostao da leži na travi, zbog čega je do kraja akcije vladala konfuzija u odbrani gostiju koja je bila ubeđena da će sudija prekinuti igru.

Međutim, defanzivac Hofenhajma je uprkos startu sa sve noge pokupio loptu, ali ne i igrača, tako da arbitar nije pogrešio kada je dozvolio da se igra natavi. Uspeli su crveno-beli do kraja da izvrše pritisak i prebace težište igre na polovinu Hofenhajma, ali do kraja ipak nisu napravili pravu šansu.

Pomoćni trener je u finišu nerezonski ukazao šansu i Veljku Simiću koji ove sezone nije do sada zabeležio ni minut i igri. Sveži Pavkov i Ben nisu davali odbrani domaćina da dođe do daha, ali ni takav „pakleni“ presing nije uspeo da natera nemačku ekipu na grešku. Totalno otvaranje Zvezde dovelo je do novog gola Nemaca, a tačku na meč stavio je Dabur u trećem minutu nadoknade vremena – 2:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari