Zvezda kolo vodi, Partizan i Budućnost prate 1Foto: STARSPORT

Prelazni rok u košarci u punom je jeku, uprkos neizvesnosti da li će u predviđenom roku i na koji način startovati ABA liga, klubovi, naročito oni koji pretenduju na najviši plasman, rade punom parom.

Opšti je utisak da je Crvena zvezda uradila veliki posao angažovanjem proverenih inostranih imena, odnosno da su Partizan i Budućnost na tržištu pronašli adekvatne zamene za igrače koji su usled atraktivnih ponuda napustili klub.

Mornar, Cedevita Olimpija i Igokea pokušavaju da promišljenim potezima ispariraju prvim favoritima u takmičarskoj 2020/21. revnosno prateći situaciju u ekipama koje bi mogle da iznenade.

Sa statusom evroligaša u narednoj sezoni, crveno-beli su u maniru elitnih klubova angažovali čak četvoricu stranaca zavidne košarkaške reputacije (Volden, Lojd, Nnoko, Hol), odlučivši se, pritom, da roster prošire povratnikom Markom Simonovićem, odnosno angažovanjem iz FMP Radanova, Uskokovića i Rita.

Kao i Partizan (dovedeni Miler-Mekintajer i Dangubić), večiti rivali tek će imati završnu reč na košarkaškom tržištu: očekuje se da oba kluba dovedu još jednog igrača u centarskoj liniji, dok crveno-beli posmatraju razvoj situacije kada su u pitanju iskusni šuteri na mestima dva i tri. Mihailo Pavićević, trener barskog Mornara, ekipe koja će i naredne sezne pokušati da pomrsi računicu favoritima u regionu, smatra da bi naredna takmičarska godina čak mogla da bude i kvalitetnija u poređenju sa prethodnom.

– Crvena zvezda pravi izuzetan tim; što je i normalno i očekivano, s obzirom na to da će i naredne sezone igrati u Evroligi. Mislim da su odradili izuzetan posao u dosadašnjem delu prelaznog roka. Partizan je pretrpeo promenu na trenerskoj poziciji, meni je izuzetno drago što je Vlado Šćepanović dobio šansu. Mislim da su crno-beli sa tekućim promenama napravili jači tim u poređenju sa prethodnom takmičarskom godinom. Stava sam da je Miler-Mekintajer kvalitetniji igrač od Korija Voldena, a da su sa Dangubićem dobili igrača koji atletski može da pokriva više pozicija u oba pravca. Očekujem, takođe, da će se dodatno pojačati, prevashodno na centarskoj poziciji. Ukoliko Nemanja Gordić ostane, sasvim sam siguran da će Partizan biti kvalitetniji nego prošle sezone. Dobro su popunjeni na svim ostalim pozicijama, ostao im je moj omiljeni igrač Ognjen Jaramaz, verovatno najbolja dvojka u regionu. Mislim da će u Evrokupu biti jedan od glavnih favorita, pogotovo u konstelaciji snaga koja pokazuje da je kvalitet tog takmičenja osetno izgubio na kvalitetu – smatra Pavićević.

Nakon dovođenja Melvina Edžama i Rašona Vona, Budućnost se nekako pritajila u poslednje vreme, ostavljajući utisak da je zadovoljna učinjenim. Nasuprot Podgoričanima, Igokea je možda bila i najaktivnija na tržištu, angažujući u prvih dvadesetak dana čak sedmoricu novajlija.

– Budućnost bi trebalo da dovede još pojačanja. Verovatno podrobno analiziraju tržište, svesni da u korona situaciji mogu dovesti izuzetno kvalitetnog igrača a da ga ne preplate. Ne treba zaboraviti da su Podgoričani zadržali okosnicu tima, koju čine crnogorski reprezentativci i DŽastin Kobs, sa kojim su prošle sezone dobili na stabilnosti. Te tri ekipe, Zvezda, Partizan i Budućnost, biće glavni favoriti i u narednoj sezoni. Cedevita Olimpija je bio i ostao klub u koji nikada nisam verovao; kakav god tim da sklope, njima je uvek nešto falilo i čini mi se da će im uvek i nešto faliti i to krupno. Rekao bih da će grupu ekipa koje će biti u stanju da namuče favorite i budu ravnopravni činiti Igokea i Mornar. Klub iz Aleksandrovca doveo je iskusne i kvalitetne igrače (Entoni Klemons, DŽeki Karmajkl, Antavija Voler, Edin Atić…). Trebalo bi, pak, napomenuti da prelazni rok nije garancija dobrih rezultata; od tih svih igrača treba napraviti tim, a to nije nimalo jednostavno. Mi smo zadržali okosnicu ekipe, što bi kvalitativno trebalo da znači 20 odsto kvalitetnije partije u narednoj sezoni. Dobili smo sa novajlijama na atleticizmu (Tejlor Smit, Aleksandar Lazić, Marko Jeremić), što nam je falilo u prethodnoj sezoni. Svakako ćemo gledati da, pre svega, dovedemo kvalitetnog krilnog centra – zaključuje trener barskog Mornara.

Čačak i Split kao mine

Borac i Split činiće deo ABA lige naredne sezone. Trener Mornara upravo Čačak vidi kao potencijalno najnezgodniji teren za favorite.

„Borac bi mogao iduće sezone da bude najprijatnije iznenađenje. Čačak je uvek bio nezgodna sredina, a mislim da će u narednoj imati ogroman motiv za dokazivanje. Split je tradicionalno težak teren; klub ogromne tradicije i bez obzira na to što u dosadašnjem delu prelaznog roka nisu doveli brojna pojačanja (jedino talentovani Sani Čampara) sigurno će biti nezgodni. Spomenuo bih i FMP; klub koji godinama unazad sjajno radi sa mladim igračima i koji svake seozne uspeva da napravi respektabilan tim“, smatra Pavićević.

Odlazak Trinkijerija nije iznenađenje

– Nisam bio iznenađen odlukom Andree Trinkijerija da ode iz Partizana. Jednostavno, on gradi svoju karijeru. Ukazala mu se prilika da posle dobrih rezultata sa crno-belima, koji na kraju nisu krunisani, iskoristi situaciju i ode na neko drugo mesto. Gledajući iz sportskog ugla, nisam siguran koliko je Bajern bolje mesto, prema rejtingu sigurno ne može da se poredi sa Partizanom, ipak je to sinonim za fudbalski klub iz Minhena. Trinkijeri je uspeo na osoben, simpatičan način da pridobije navijače Partizana, a potom i rezultatima i to je aspekt na kojem će Šćepanović morati da poradi – protumačio je Pavićević odlazak Trinkijerija iz Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari