Zvezda na Kosovo, Partizan u Grošnicu 1Foto: Beta/Branislav Božić (arhiva)

Žrebom za šesnaestinu finala Kupa Srbije određeno je da Crvena zvezda u gostima igra protiv Trepče iz Kosovske Mitrovice, dok Partizan putuje na duel Vodojažu iz Grošnice kod Kragujevca.

Ostaje da se vidi da li će susret između Trepče i Zvezde biti odigran na Kosovu pošto će ga sigurno pratiti velike međunacionalne tenzije.

Fudbalski savez Kosova letos je najavio da će uložiti žalbu kod UEFA zbog toga što Trepča odbija da se takmiči u tamošnjem prvenstvu već igra u Srpskoj ligi Zapad. Trepča inače svoje mečeve igra na stadionu u Zvečanu pošto je, kako tvrde iz kluba, proterana sa svog terena u Kosovskoj Mitrovici. Podsetimo, UEFA je 2016. godine primila u svoju organizaciju Fudbalski savez Kosova kada je 28 članica glasalo „za“, a 24 „protiv“.

Fudbalski savez Srbije je u domaćim medijima verbalno oštro osudio ovu odluku UEFA, ali nije pokrenuo nikakav postupak pred Sportskim sudom u Lozani, na šta je imao pravo. Eventualni odlazak navijača Crvene zvezde na Kosovo na meč sa Trepčom lako bi mogao da bude povod za novu političku buru. Nije isključeno da ovaj par Kupa Srbije posluži za novi obračun političara Beograda i Prištine, naročito ako se zna da su za oktobar na Kosovu zakazani izbori. Problem bi lako mogao da se reši ukoliko bi se promenilo domaćinstvo (da se meč igra na stadionu Zvezde) ili ako bi Trepča negde drugde ugostila Zvezdu. Međutim, nije isključeno i da se iz već pomenutih političkih razloga to ne uradi kako bi se stvorila dodatna tenzija.

Iako bi mečevi šesnaestine finala trebalo da se igraju 25. septembra, večiti rivali će sigurno preskočiti taj termin. Crvenoj zvezdi je u tom terminu već zakazan odloženi meč Superlige protiv Voždovca, a Partizanu sa Javorom, tako da će večiti rivali, kao i njihovi protivnici, morati da od FSS dobiju neki naknadni datum za susrete Kupa Srbije.

Parovi 1/16 finala kupa

Vodojaža – Partizan

Trepča (Kosovska Mitrovica) – Crvena zvezda

Budućnost (Dobanovci) – Radnički Niš

Mačva – Metalac (Gornji Milanovac)

Napredak – TSC Bačka Topola

Proleter Novi Sad – Javor

Zlatibor – Vojvodina

Čukarički – Žarkovo

Inđija – Dinamo Vranje

OFK Beograd – Rad

Voždovac – Teleoptik

Sinđelić – Zemun

Spartak – Novi Pazar

Bratstvo 1946 (Prigrevica kod Apatina) – Mladost Lučani

Bačka Palanka – Radnički 1923 (Kragujevac)

Trajal (Kruševac) – Radnik (Surdulica)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari