Utakmica koju je Zvezda drugačije zamišljala: Crveno-beli za častan oproštaj, evropski prvak za maksimalan učinak 1Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Crvena zvezda se oprašta od fudbalske Lige šampiona utakmicom protiv evropskog prvaka Mančester sitija (18.45).

Utakmica neće imati rezultatskog značaja jer je Zvezda poslednja u grupi G, a „građani“ prvi, dok su između njih drugoplasirani Lajpcig i trečeplasirani Jang Bojs i tu se ništa ne može promeniti.

Jedan od najboljih napadača na svetu Norvežanin Erling Haland nije doputovao u Beograd zbog povrede, ali strateg gostiju Pep Gvardiola mogao bi da „promeša“ karte i najbolje igrače odmori za gust raspored u Premijer ligi koji ga očekuje.

Evropski šampion dočekuje meč u srpskoj prestonici u ne baš najboljem ritmu.

Naime, Siti je posle četiri kola konačno upisao trijumf u Premijer ligi za vikend kada su savladali „fenjeraša“ Luton siti na gostovanju (2:1).

Imaju četiri boda manje od vodećeg Liverpula.

Siti za razliku od Lige šampiona gde ima maksimalnih 15 bodova iz pet utakmica, u domaćem šampionatu štuca i ne liči na onaj tim koji je harao terenima širom Ostrva i glatko osvajao titule u različitim takmičenjima.

Sa druge strane Zvezda se nalazi u dobrom ritmu pošto su pre nekoliko dana savladali kod kuće Mladost iz Lučana sa 3:1 u meču 18. kola Superlige Srbije, a crveno-beli su tako oborili svetski rekord Real Madrida iz šezdesetih godina prošlog veka pošto su i 122. meč zaredom na svom terenu ostali neporaženi.

Zašto Zvezda nije bila na očekivanom nivou?

Ipak to je slaba uteha za tim iz Ljutice Bogdana, jer je ova ekipa pravljena za mnogo veće domete, pre svega na evropskoj sceni.

No do njih nije došlo, a zbog čega je uspeh izostao biće na vodećim ljudima u klubu da saopšte javnosti verovatno već u zimskoj pauzi između dva dela sezone.

Istina, grupa je bila jaka, ali sva letošnja pojačanja govorila su u prilog tome da će Zvezda biti konkurentnija, makar i za to treće mesto u grupi koje nudi „prezimljavanje“ u Evropi i nastavak takmičenja u Ligi Evrope.

Utakmica koju je Zvezda drugačije zamišljala: Crveno-beli za častan oproštaj, evropski prvak za maksimalan učinak 2
Foto: EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Ipak, ni to nije pošlo za rukom treneru Baraku Baharu i izabranicima.

Kao na traci su stizala pojačanja ovog leta na stadion „Rajko Mitić“, a i ostanak proverenih snaga Gejlora Kange, Aleksandra Kataija, Mirka Ivanića i Krisa Kangve slovili su za to da će se Zvezda „prošetati“ kroz domaći šampionat, a u Evropi izgledati dobro kao nikada do sad.

Pa ipak, stvarnost je bila bitno drugačija: u domaćem šampionatu su gotovo čitave ove polusezone gledali u leđa svom najljućem rivalu Partizanu, a u Evropi su bili daleko od renomea koji imaju još od vremena kada ih je predvodio Vladan Milojević.

Zato sada ne bi trebalo očekivati da se desi „novi Liverpul“, to jest novi „skalp“ evropskog giganta na domaćem terenu, iako je Zvezda u ovom veku umela da upravo takva iznenađenja priredi svojim navijačima.

U ovom timu crveno-belih uloge nisu dobro podeljene od samog početka sezone i sada klub ispašta u vidu rezultata.

Isti bi bili daleko gori da u „vatru“ nisu ubačeni Zvezdini supertaletnovani klinci Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković, koji su uz golmana Omrija Glazera možda i najbolji igrači aktuelnog srpskog šampiona u ovoj sezoni.

Uostalom, unosne ponude evropskih giganata za Zvezdine bisere dovoljno govore o njihovim kvalitetima i o promašajima u letnjem prelaznom roku.

Za prvog su interesovanje pokazali Fejnord i Zenit, a za drugog Salcburg, pa je jasno da će biti teško odoleti njihovoj prodaji već ove zime.

Duel na stadionu „Rajko Mitić“ će suditi arbitar Alijar Agajev iz Azerbejdžana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari