Zvezda opet igra protiv Zenita: Zoran Ivošević i Mirko Poledica za Danas o motivima i opravdanosti prijateljskog meča protiv ruskog tima 1Foto: Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde večeras od 18 časova igraju prijateljsku utakmicu protiv Zenita u Sankt Peterburgu. Od početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija ruskim sportistima ovo je drugi duel šampiona Srbije i Rusije, pa se čini da susret ova dva tima nema samo sportsku pozadinu.

Bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević, koji je bio član upravnog odbora kluba iz Ljutice Bogdana, smatra da nema ništa sporno u odluci crveno-belih da igraju u Rusiji.

– Mislim da sport ne bi trebalo mešati sa politikom. To je nedostojno, ne politike, nego sporta. Sportisti nisu krivi što igraju, pogotovo što to ne zavisi od njih da li će igrati ili ne, nego od klubova. U klubovima ima politike, međutim, ovde je u pitanju egzistencija sportista i ja nemam nikakve zazore oko toga da li oni igraju sa Rusima – kaže Ivošević i dodaje:

„Mi nismo uveli sankcije Rusiji. Osudili smo agresiju, to se tako zove jer smo i mi imali agresiju na Srbiju i znamo kako to izgleda, ali sankcije nismo uveli. Nemam ništa protiv toga da ta dva kluba igraju“.

I predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ Mirko Poledica takođe smatra da crveno-beli treba da igraju sa Zenitom. On dodaje da na svaki način treba podržati ruske sportiste, koji ispaštaju zbog rata u Ukrajini.

„Treba da se da se da podrška ruskim sportistima, jer su koletarna šteta i nisu krivi za ovo što se dešava. Polazim od sebe, zašto bih ja, da sam sportista, bio onemogućen da igram na nekim takmičenjima samo zato što sam Srbin. To bi bilo isto kao kad bi vama zabranio da radite svoj posao i radite u medijima zato što ste Srbin. I fudbaleri su radnici, fudbal im je profesija i na taj način zarađuju novac za sebe i svoju porodicu“.

Poledica poredi situaciju u kojoj su se našli naši sportisti 90-ih godina prošlog veka sa onom u kojoj su sada Rusi.

„Sećamo se šta se nama dešavalo 90-ih godina prošlog veka i koliko su sportisti ispaštali zbog sankcija. Sad vidim da se to događa i sa ruskim sportistima, a oni nisu zaslužili takav tretman. Sport je globalna stvar, ne prepoznaje ni politiku, ni veru, ni seksualno opredeljenje ili bilo koju drugu vrstu diskriminacije. Nemam ništa protiv toga da neki naš klub ode u Rusiju i igra protiv njihovih ekipa, čak to i podržavam jer sport ne sme da bude diskriminisan i da plaća cenu zbog politike. Čak smatram da nije u redu to što teraju ruske sportiste da skidaju zastavu svoje zemlje sa dresova“.

Zvezda opet igra protiv Zenita: Zoran Ivošević i Mirko Poledica za Danas o motivima i opravdanosti prijateljskog meča protiv ruskog tima 2
Foto: Starsport

Ivošević, koji je kao član pravnog odbora crveno-belih bio zaslužan i za to što je Crvenoj zvezdi sudskim putem priznata titula iz šampionata Srbije koji je odigran 1946. godine, kaže da ne zna da li je odlazak ekipe u Sankt Peterburg politička odluka na nivou države.

„Otkad je Terzić u Crvenoj zvezdi nemam nikakve kontakte sa klubom. Ne zovu me na sastanke saveta, čiji sam član, pa čak ni na neke svečanosti, jedino za Novu godinu dobijem čestitku. Tako da nisam u toku o čemu se radi, da li su u pitanju politički zahtevi ili se možda radi obavezma prema sponzoru“.

S druge strane, Poledica smatra da je, verovatno, u pitanju obaveza koju crveno-beli imaju prema Gazpromu, kompaniji koja je generalni sponzor oba kluba.

„Pretpostavljam da je Crvena zvezda imala dva motiva da igra sa Zenitom, jedan je to što imaju zajedničkog generalnog sponzora i vrlo je moguće da imaju obavezu iz ugovora sa Gazpromom, što je legitimno, jer onaj koji ti daje novac ima i određene zahteve“, kaže Mirko Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari