Zvezda osvojila ABA ligu, meč kasnio zbog upada publike u teren 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Upad navijača na teren, pljuvanje i gađanje gostujućih igrača stolicama i sitnim predmetima, odbijanje košarkaša Budućnosti da izađu na parket posle incidenta, pražnjenje dela tribine iza klupe crnogoroskog kluba, kašnjenje početka meča čak sat vremena…

… i na kraju veliko slavlje na tribinama jer je Crvena zvezda osvojila ABA ligu.

Crveno-beli su u petom meču u hali “Aleksandar Nikolić” savladali Budućnost sa 97:54 (3:2 u seriji) i vratili šampionski prsten Jadrana u Beograd posle još jednog meča koji je odigran na ivici regularnosti.

Poslednji meč finalne serije praktično je prekinut još pre nego što je počeo.

Navijači Crvene zvezde upali su na parket tokom zagrevanja košarkaša Budućnosti uz povike sa tribina “ubij Šiptara”.

Košarkašima crnogorske ekipe prethodno je priređen takozvani revanš za “gostoprimstvo” u Podgorici, pa su tako prema ekipi u plavim trenerkama poleteli upaljači, kovanice i ostali sitni predmeti, uključujući čak i nekoliko stolica sa tribina, kao i nekoliko izuzetno jakih petardi koje se nazivaju “topovski udari”.

Pojedinci iz prvih redova čak su i pljuvali gostujuće igrače. Nervoza je učinila svoje, pa je jedan od najboljih igrača podgoričke ekipe Noris Kol loptom gađao televizijskog kamermana koji ga je navodno verbalno provocirao.

Odmah po upadu navijača na teren igrači Budućnosti su se povukli u svlačionicu, odbijajući da izađu nazad dok se najagresivniji sa tribina ne udalje iz hale.

U saopštenju koje su poslali iz svlačionice tvrdili su da su gađani “kovanicama, baterijama za telefon, stolicama, drškama od metle, punim flašama i kamenjem”, mada za ovo poslednje na video snimku ne postoji dokaz.

Podgoričani su naveli i da su fizički napadnuta četvorica njihovih igrača: Kol, Klark, Gordić i Šehović.

Gordić je prema njihovoj tvrdnji pogođen stolicom, a Šehović je zadobio povrede zbog kojih nije bio u stanju da izađe na teren (mada je posle ipak igrao).

Kompromis je na kraju napravljen tako što je odlučeno da se isprazni prvih nekoliko redova u delu hale odakle su upali najagresivniji navijači, a ubeđivanje čelnika Zvezde sa onima koji su trebali da izađu trajalo je sat vremena, sa kolikim je zakašnjenjem na kraju meč počeo.

Konačni rezultat se u suštini nikada nije ni dovodio u pitanje, pošto je još iz ligaškog dela takmičenja bilo više nego jasno da Crvena zvezda ove sezone ima bolji tim od Budućnosti, a da su porazi u Podgorici tokom finalne serije više plod atmosfere u “Morači” i incidenata koje su pravili crnogorski navijači.

Crveno-beli su već u sedmom minutu došli posle trojke Čovića do opipljive prednosti (13:4) koju su potom samo uvećavali.

Trojke su večeras bile jedno od glavnih oružja domaćih igrača, a prva četvrtina je upravo trojkom Lazića završena rezultatom 18:8.

Srpski klub je samouvereno nastavio da uvećava prednost i u drugoj deonici, a u 17. minutu košem Riversa razlika je iznosila 20 poena (41:21).

Ni ubedljivo vođstvo Zvezde za pojedine navijače nije bilo dovoljno, pa su dvojica u tim trenucima upali na teren, ali su se na molbu direktora crveno-belih Nebojša Ilića ipak povukli. Pobednik je praktično bio rešen već do poluvremena, na koje je Zvezda otišla sa plus 26 (47:21).

Crveno-beli su nastavili da “gaze” i u drugom poluvremenu, a trojka Berona u 26. minutu donela je prednost od čak 38 poena (65:27).

Od tog trenutka se do kraja više nije ni postavljalo pitanje ko će biti novi šampion, već samo kojim će se rezultatom završiti meč. Nošeni pesmom navijača crveno-beli su do kraja napravili razliku od čak 43 poena (97:54).

Najefikasniji u redovima Zvezde bili su Rivers (21), Davidovac (11), Simanić (10), Odžo (10) i Faje (10).

Zvezda je na kraju postala šampion ABA lige i izborila plasman u Evroligu sledeće sezone, a tek ostaje da se vidi koja će biti konačna cena pobede u seriji od pet mečeva od kojih je svaki bio na ivici prekida.

“Zla krv” između dva kluba započeta je još u prošlogodišnjem finalu, a u ovosezonskom dodatno zakuvana nedgovornim ponašanjem uprava oba kluba koje su svojim uvredljivim i zapaljivim saopštenjima dali huliganima zeleno svetlo da su bukvalno sva sredstva dozvoljena protiv protivničkih igrača.

U kakvoj će se atmosferi igrati mečevi ova dva kluba u ABA ligi naredne sezone – pitanje je od milion dolara na koje verovatno niko sada ne može da ponudi pouzdan odgovor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari