Zvezda "oterana" iz reketa 1Foto: STARSPORT

Ni više od 16 hiljada navijača u Beogradskoj areni, snagom volje i izraženim entuzijazmom nije pomoglo košarkašima Crvene zvezde da protiv Reala dođu do trećeg evroligaškog trijumfa posle sedam odigranih kola.

Možda je konačnih 60:75 predstavljalo previsok rezultat, s obzirom na to da su crveno-beli započeli poslednju deonicu sa prednošću 52:49, međutim gledano koncepcijski, Zvezda je prevashodno kapitulirala igrajući jednolično u napadu, bez unutrašnje igre i realizacije na niskom postu.

Mogao je, možda i morao trener Gavrilović da pokaže malo više hrabrosti, taktičke prekaljenosti i vizije, te u odsustvu povređenih Filipa Čovića i Dejana Davidovca kreaciju igre barem delimično prebaci na krilnog centra.

Gorostasni Valter Tavareš (220cm), centar s najvećim rasponom ruku i veličinom šaka u Evroligi, defanzivno je bio nepremostiva prepreka za Ognjena Kuzmića, jedine Zvezdine petice u četvrtak uveče više od 210 centimetara (Majkl Odžo nije ulazio u igru).

Trener Pablo Laso jednostavno nije odustajao od ideje da Tavareša maltene sve vreme drži u igri (30:11), a njegov kolega Gavrilović kao da se trudio da mu olakša posao, ne pokušavajući da odbranu rivala u reketu optereti igrajući, barem u pojedinim fazama meča, sa dve petice (Kuzmić i Gist) i tako preko Amerikanca dobije određeni protagonizam sa niskog posta.

Bez dobrog šuta sa poludistance, Kuzmić nije mogao da natera Tavareša da često napušta reket i izlazi visoko. Gavrilović u Gistu na petici nije video jasnu opciju po kojoj bi u igri dva na dva otvaranjem spolja imao mogućnost šuta sa poludistance.

– Sa Tavarešom je slično kao kada smo mi imali Bobija (Marjanovića). Kada promaše, on je tu da im stvori još jednu šansu. Bilo nam je teško kada je on na terenu – i u napadu i u odbrani. Teško ga je isterati iz reketa. Tamo čeka i teško nam je da uradimo bilo šta. Uzeo nam je mnogo opcija u reketu, napravio je veliki uticaj na igru – realan je u opservaciji poraza bio Čarls DŽenkins.

U krucijalnoj poslednjoj četvrtini, negde i logično, košarkaši Crvene zvezde, pogotovo spoljna linija, ostali su bez energije, svežine i jasne ideje kako da dođu do egzekucije.

Svega jedan koš iz igre negde i najbolje ilustruje bezidejnost crveno-belih. Bekovi gotovo da uopšte ne rade za centre i visoke igrače, koji ne dobijaju blokade u leđa čuvara (recimo), dok petice i četvorke pak u retkim situacijama na strani od lopte prave upotrebljive blokove.

Zvezda je u poslednjih deset minuta imala jednu asistenciju, dozvolila je četiri ofanzivna skoka (ukupno 12) što je bila posledica Tavarešovih fizičkih predispozicija, iako ga je Kuzmić školski zagrađivao. Na stranu i Realovih 7/9 za tri u poslednjoj četvrtini, Zvezda je defanzivno odigrala sasvim korektno; uzroci poraza ovoga puta bili su pod protivničkim košem (Kuzmić i Gist zbirno 10p) koji je na dominantan način zaključao više puta pomenuti Tavareš.

Crveno-beli na dnu lestvice

Francuski „L’Ekip“, objavio je cifre o godišnjim budžetima evroligaša. Crvena zvezda se na ovoj listi nalazi na poslednjem 18. mestu kao tim sa najslabijom finansijskom strukturom u takmičenju: Barselona (41 milion evra), CSKA (40), Real (40), Himki (33,3), Milano (31), Fener (30), Zenit (26,7), Efes (24), Makabi (24), Bajern (23), Baskonija (16), Olimpijakos (16), Valensija (15), Panatinaikos (14), Žalgiris (11,9), Asvel (11,4), Alba (11), Crvena zvezda (8,3).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari