Zvezda pa svi ostali 1Foto: STARSPORT

Nakon osvajanja ABA lige, prethodno Kupa „Radivoja Koraća“ opšta je ocena da je Crvena zvezda ujedno i najveći favorit za titulu, treću uzastopnu, u domaćoj Mozzart Superligi, koja će startovati večerašnjim mečevima između Partizana i Vršca (20.00), odnosno Spartaka i crveno-belih (19.00).

U prostorijama KSS, treneri svih klubova, izuzev Spartaka, iskazali su mišljenja u vezi sa klupskim ambicijama i krajnjim ciljevima u Ligi. Osim prestiža, Mozzart Superliga je i kvalifikaciona, jer prva četiri kluba naredne sezone stiču pravo učešća u ABA ligi. Megi i FMP prevashodni cilj će i biti da zadrže status „jadranca“, Partizanu da poremeti namere najvećeg rivala, dok iz drugog plana Borac, a pre svega, Dinamik i Vršac, vrebaju priliku da se umešaju u konkurenciju za plasman u plej-of. Kao najstarijem članu među kolegama, Miroslavu Muti Nikoliću pripala je čast da započne sa izlaganjem, a on je „preleteo“ sve aktuelne „domaće“ teme.

– Meni je kao profesionalcu i vrlo zahtevnom treneru cilj da Dinamik pokuša da se domogne mesta koje vodi u ABA ligu. Zadovoljan sam sastavom koji imamo, igrači se razvijaju, ovo je dobra priča. Videlo se na Kupu u Nišu kada smo izgubili od Mege kolika je razlika između onih koji se takmiče u Košarkaškoj ligi Srbije i „jadranaca“. Zvezda i Partizan su favoriti, a mi ćemo da se borimo za četvrto mesto – „koloritan“ je bio trener Dinamika.

Nenad Čanak, pomoćni trener Partizana, zamenio je odsutnog Aleksandra DŽikića. Poslovično nedovoljno rečit u par fraza najavio je ambicije kluba.

– Partizan ima obavezu da uvek ima najviše ciljeve u svakom takmičenju. Koliko je to realno u ovom trenutku, s obzirom na konkurenciju, videćemo krajem juna. Neobična situacija, počinje nova liga, neke ekipe su odigrale pozamašan broj utakmica, pre svega Zvezda, mi i Mega, ali šta je tu je – poručio je Čanak, u ime kluba koji je 21 put bio šampion države.

Dejanu Radonjiću nije baš bilo prijatno dok su mu kolege ponavljale da je Zvezda najveći favorit za osvajanje titule i u domaćem prvenstvu, tačnije odbrani triple-krune.

– Krećemo u novo poglavlje, a otvaramo ga 66. utakmicom u sezoni. Osvojili smo Kup, odbranili ABA tron i završili takmičenje u Evroligi. Imamo svoje želje, posle svega što smo prošli – biće teško, ne zato što ovo ne shvatamo ozbiljno, već zbog okolnosti u kojima se nalazimo. Nadam se da ćemo opravdati ulogu favorita – nedvosmislen je bio Radonjić, napomenuvši pritom da nekolicina igrača ima temperaturu.

Raspored

1. kolo

petak
Spartak – Crvena zvezda 19.00
Partizan – Vršac 20.00

subota
Dinamik – Borac 18.00

nedelja
FMP – Mega 19.00

Srpski plej preskup

Pričajući o razlozima zbog kojih je angažovao Amerikanca Devina Bruksa na mestu organizatora igre Dinamika za Mozzart Superligu, trener Nikolić imao je interesantno obrazloženje: “ Mi smo pokušali da angažujemo nekog našeg igrača; ali su oni bili preskupi. Iako su bez angažmana, iskusni srpski plejmejkeri su za dva meseca igre u Superligi tražili po sedam, osam hiljada evra mesečno. Mi to nismo mogli da im priuštimo, a to ne bi mogao nijedan klub u domaćem prvenstvu“.

Stranac ne može da vodi ekipu

Mala konfuzija zavladala je jer ni Leon Deleon, direktor Mozzart Superlige, kao ni Nemanja Bezbradica, koji je vodio konferenciju, nisu tačno znali koji je trener zamenio Dušana Alimpijevića (preuzeo FMP) na klupi subotičkog Spartaka. Sam Alimpijević je naveo Aleksandra Jončevskog kao njegovog „naslednika“, ali je Deleon odmah zatim naveo ime Nebojše Vagića. Prema saznanjima Danasa, obojica trenera imaju neophodnu licencu za vođenje ekipe u najvišem rangu, međutim, prema propisima Mozzart Superlige stranim trenerima je zabranjeno da vode ekipu u navedenom takmičenju.

Glišić u Vršcu naredne tri godine

Devetnaestogodišnji Miloš Glišić dugo je važio za veliku perspektivu Partizana. Prošle godine je potpisao i profesionalni ugovor sa matičnim klubom, ali je u međuvremenu potpuno zahladio odnos između „dve strane“. Standardni član svih mlađih reprezentativnih selekcija, praktično od prošlog leta, radio je samostalno, a poslednjih mesec i po dana sa ekipom iz Vršca. Glišić je uspeo da raskine ugovor sa Partizanom i neposredno pre roka za registraciju igrača u Mozzart Superligi, obavezao se na trogodišnju saradnju sa timom Vladimira Đokića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari