Zvezda ponovo propustila priliku za pobedu: Crveno-beli zabeležili sedmi uzastopni poraz u gostima 1Foto: EPA-EFE/L. Rico

Košarkaši Crvene zvezde imali su šut za pobedu u poslednjim trenucima meča u Vitoriji, nakon tajm-auta Jago je dodao do Gedraitisa, Litvanac šutirao i promašio trojku, pa je Baskonija pobedila crveno-bele u 13. kolu Evrolige rezultatom 87:85.

Duel u Španiji rešen je u poslednjih šest sekundi, kada je posle tajm-auta trenera Janisa Sferopulosa, Jago preuzeo odgovornost za organizaciju napada, dodao do Gedraitisa, ali verovatno su svi u hali znali da će Litvanac biti taj koji će šutirati, pa i košarkaši Baskonije

Iako je u prethodnom napadu, osam sekundi pre kraja iz nemoguće pozicije trojkom doneo izjednačenje svom timu, ovog puta nije uspeo.

Ovaj meč je podsećao na prethodna dva, protiv Efesa i Valensije, kada su crveno-beli odigrali očajno u odbrani u prvom poluvremenu i opet su dozvolili rivalu da postigne više od 50 poena (52:43).

U tom periodu ekipu bivšeg Zvezdinog trenera Duška Ivanovića služio je šut za tri poena (11/23), a imali su podjednak broj (11) pokušaja za dva i za tri.

Početkom treće četvrtine Zvezda je, kao i na prethodna dva duela, zaigrali mnogo agresivnije u odbrani, dok su u napadu Mitrović, Bolomboj i Gedraitis preuzeli na sebe igru u napadu, i to vrlo uspešno.

Košem Mitrovića Zvezda je u finišu ove četvrtine prvi put stigla do izjednačenja (62:62), a zatim propustila nekoliko napada da preokrene rezultat, što su domaći iskoristili i u poslednji period ušli sa pet poena viška,

Baskonija je krajem treće i u prvih dva i po minuta poslednje četvrtine napravila seriju od 13-3 i ponovo došla do prednosti od desetak poena.

Činilo se da će španska ekipa lako sačuvati vođstvo, međutim, Gedraitis i Luka Mitrović su uspeli da serijom poena, dvadesetak sekundi pre kraja donesu svojoj ekipi šansu da trijumfuje.

Samo osam sekundi pre kraja, Gedraitis, koji je prikazao verovatno najbolju partiju u crveno-belom dresu, pogodio je trojku za izjednačenje (85:85), ali su zatim domaći sa penala došli do dva poena viška,

Ipak, u poslednjem napadu videlo se da crveno-beli plaćaju cenu za napor koji uložili da bi u drugom poluvremenu anulirali prednost protivnika, jer nisu imali dovoljno snage i koncentracije za potpuni preokret.

U ekipi iz Beograda najefikasniji je bio Gedraitis, koji je klubu za koji je nastupao tri godine ubacio 24 poena (pet trojki iz devet pokušaja), a tome dodao šest skokova i tri asistencije.

Pratili su ga Džoel Bolomboj sa 14 poena, Miloš Teodosić sa 13 (šest asistencija), Branko Lazić sa devet poena, dok je sjajnu partiju prikazao Luka Mitrović – osam poena, 16 skokova i sedam asistencija.

U Baskoniji dvocifren broj poena postigli su Hauard (17, 5/7 za tri), Sedekerskis (18, 3/3 za tri), Moneke (15, 9 skokova) Rogavopulos (14, 4/6 za tri).

U narednom, 14. kolu, Crvena zvezda 14. desembra (19.00) dočekuje Albu, a potom igraju još dve utakmice u Beogradu, sa Realom u „Areni i, kao „gost“ protiv Makabija u praznoj dvorani „Aleksandar Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari