Zvezdi titula i Evroliga 1Foto: BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI

Mnogo napora, neizvesnosti i proživljenog stresa istrpeli su košarkaši Crvene zvezde tokom finalne serije ABA lige.

Od vođstva 2-0, preko vezanih poraza u Podgorici do potpune materijalizacije prednosti domaćeg terena u majstorici.

Crveno-beli su u vrlo napetoj završnici, tačnije čitavom toku utakmice, nošeni frenetičnom podrškom navijača u hali “Aleksandar Nikolić” tek u samom finišu razoružali vrlo odlučne košarkaše Budućnosti, nateravši ih na konačnu kapitulaciju u poslednjem minutu majstorice, vredne pete titule u ABA ligi i sigurnog učešća u Evroligi naredne takmičarske godine – 67:60.

Da crveno-beli jednostavno ne gube u majstorici na svom parketu pokazalo se i na kraju teške i krajnje stresne abaligaške sezone. Peti put zaredom, Zvezda je kapitalizovala prednost domaćeg terena u odlučujućoj utakmici.

U trećem vezanom serijalu težine regionalne titule sa ekipom Budućnosti, crveno-beli su se drugi put uzastopno popeli na abaligaški pijadestal, sasvim zasluženo. Generalno, uprkos velikim igračkim amplitudama tokom finalne serije, Zvezda je ostavila bolji utisak i možda je pitanje šampiona mogla da reši znatno ranije.

Veliki značaj meča, napravljena uvertira majstorice kao i ulog koji je za jednu ekipu značio sve, dok drugoj ništa osim moralne satisfakcije, uslovili su košarku prosečnog kvaliteta u majstorici u kojoj je domaćin čekao čitavo prvo poluvreme da se Lojd košgeterski probudi (smao dva poena).

I večeras pouzdani Nnoko (17p, 12sk) i Dobrić (12p) održavali su crveno-bele u igri; kompenzovali ofanzivno, brojne propuste u odbrani i nivelisali odlično napadačko nadahnuće Kobsa (21p). Činjenica da Rid zbog povrede u prethodnom duelu nije mogao da zaigra u majstorici, Zvezda nije eksploatisala kako se očekivalo.

Zoran Nikolić, Apić i naročito Mitrović (8p, 9sk) vešto su zatvarali reket, terali Zvezdine bekove na dodatni pas i jedino su sigurnost gubili na defanzivnom skoku (Zvezda 10 ofanzivnih skokova). Ponovo su crveno-beli imali mnogo problema u branjenju rivalskog pika između jedinice i četvorke.

Mitrović je opet bio vrlo umešan u “rolanju”, uglavnom unutra, dok je Simonović defanzivno uspeo da Danila Nikolića izbaci iz komforne zone u otvaranju spolja. Energičnim pristupom, Lazić i Simonović “zarazili” su saigrače; trudili se da osokole Lojda u nastavku meča (15p) i uvere ga da iz snejk driblinga i dalje pokušava da pogađa sa poludistance (33 odsto iz igre).

Iako sve vreme u rezultatskom zaostatku, Budućnost domaćinu nije dopuštala da napravi razliku veću od šest poena. Kao u majstorici protiv Igokee u polufinalu, Zvezda je u poslednjoj deonici zaigrala granitnu odbranu: Budućnost gotovo ništa nije mogla da pogodi sa distance (1/5).

Kobs je jedini pokušavao da individualno razigra petice ili dođe do poena, međutim bez dubine i pod konstantnim pritiskom Simonovića i Lazića, Zvezda je morala i umela da iskoristi momentum. Kada je Dela Vale promašio “otvorenu” trojku, a Lojd istu pogodio preko ruke Ivanovića slavlje je moglo da počne.

Radonjić i Milojević su se srdačno izgrlili, igrači sportski pozdravili, a onda su svi u crveno-belom taboru napokon odahnuli.

Sezona je sa osvojenim Kupom Koraća i ABA ligom, uz garantovano mesto u Evroligi, uz sve turbulencije i kadrovske promašaje, uspešna!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari