Zvezda savladala Gent: Petrović i Ben otvorili vrata „proleća“ 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Crvena zvezda je dva kola pre kraja L grupe Lige Evrope čak i teoretski otklonila sve dileme i posle dvogodišnje pauze ponovo će dočekati evropsko „proleće“.

Prvak Srbije je na gostovanju u Belgiji nadigrao Gent golovima Petrovića i Bena – 2:0, a u poslednja dva kola protiv Libereca i Hofenhajma jedina će dilema biti da li će u nokaut fazu, šesnaestinu finala, ići sa prvog ili drugog mesta.

Ako postoji idealan trenutak da neka ekipa dođe do prednosti, onda je to Crvena zvezda baš sinoć iskoristila, došavši do gola već u prvom minutu.

Još se gledaoci pored televizijskih ekrana nisu ni smestili kako treba (stadion je bio prazan zbog korone), a NJegoš Petrović je posle dodavanja na rogalj šesnaesterca iz kornera poslao neodbranjiv udarac pod prečku gola Genta – 1:0.

Ekipi trenera Dejana Stankovića je ovaj pogodak doneo neophodnu mirnoću u igri, naročito ako se zna da je Zvezda u Belgiji bila oslabljena za usluge pet standardnih prvotimaca.

Što zbog korone, što zbog povreda sastav je krpljen bez najboljeg igrača Aleksandra Kataija, vezista Seku Sanogoa, Gejlora Kange i Željka Gavrića, kao i bekova Marka Gobeljića i Milana Rodića.

Zbog svega navedenog bilo je očekivano da Stanković u Gentu zabarakadira odbranu sa tri štopera, a u napadu šta bude.

Tako je u prvih 45 minuta i bilo. Petrović, koji je prinudno prebačen na levog beka, iskoristio je nepažnju odbrane domaćih i to je praktično bilo sve od Zvezde u napadu.

U odbrani su crveno-beli tokom prvog prvog poluvremena delovali veoma stabilno, ne dozvoljavajući rivalu da napravi pravu šansu.

Gent jeste imao loptu u svojim nogama sve vreme, ali pravu šansu praktično nije stvorio, te kapiten i čuvar mreže crveno-belih nije imao mnogo poteškoća.

Ista slika viđena je i na startu drugog poluvremena.

Zvezda bez ambicije da pređe centar, osim ako nije kontranapad, dok je Gent pokušavao da kroz (pre)dugo držanje lopte na sredini terena pronađe put ka kaznenom prostoru gostiju.

Dok su se Belgijanci tako mučili na 20 do 30 metara od Borjanovog gola, usledio je novi „hladan tuš“ u 57. minutu, a ponovo je fatalan bio korner. Ben je odlično izveo udarac iz ugla, a Nemanja Milunović je glavom duplirao prednost i praktično rešio pitanje pobednika -2:0.

Zvezdi je do kraja preostalo da samo rutinski sačuva prednost koju je zasluženo stekla, što je i učinila.

Nije čak ovaj put za crveno-bele bilo ni onih „povuci-potegni“ situacija koje su uobičajne za ekipu koja je defanzivom odlučila da čuva rezultat. Stanković je postavkom igre uspeo da ulije sigurnost ekipi, a ujedno pokaže da je posle skoro godinu dana trenerskog posla veoma sazreo i napredovao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari