Zvezda se žalila na kaznu ABA lige 1KK Crvena zvezda (Arhiva) Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Košarkaški klub Crvena zvezda žalio se danas na kaznu koju mu je izrekla ABA liga zbog propusta u organizaciji utakmice sa Partizanom.

Disciplinski sudija ABA lige Saša Pavličić Bekić kaznio je Zvezdu zatvaranjem partera 4 na sledećoj utakmici regionalnog takmičenja i sa 18.000 evra, pošto su njeni navijači vredjali gostujući klub, igrače i trenere. Takođe, ABA je kaznila crveno-bele zbog ubacivanja tvrdih i mekih predmeta na teren, vredjanja i pokušaja napada na sudije.

U saopštenju objavljenom na klupskom sajtu pod nazivom „Kuda plovi ova ABA liga“, Zvezda je navela da je „oduševljena ekspeditivnošću ABA“ i da bi u klubu voleli da je tako brzo donesena odluka i o neodigranoj utakmici 13. kola u Podgorici, na koju se čeka više od 40 dana. Zvezda nije došla na utakmicu protiv Budućnosti iz straha za bezbednost.

„Odluka o kazni nažalost sublimira sve manjkavosti i propuste lige ove sezone, puna je netačnih osnovnih podataka, počev od datuma i kola sporne utakmice. Takođe, odluka o kazni je navedena integralno što se nikada u istoriji lige nije dogodilo, u njoj su navedene čak i ozbiljne neistine poput one ‘da je jedan gledalac pokušao da napadne sudiju’ a istina je da je taj sudija pokušao da udari gledaoca. O ‘dopunama’ odluke koje su pravno nemoguće, a kojima su pokušane ispravke brojnih grešaka, da i ne govorimo“, navodi se u saopštenju.

Zvezda je navela da je najvažnije to što je kaznu u ime ABA lige pisao i doneo disciplinski sudija koji nije ni formalno postavljen na tu funkciju tokom leta 2019. godine zbog ozbiljnih pravnih propusta zbog kojih je klub već uputio tužbu nadležnom sudu u Zagrebu.

„Ponavljamo da je Saša Pavličić Bekić u izricanju kazne KK Crvena zvezda za neodigravanje utakmice 13. kola ABA lige naveo da ‘nije nadležan’, a inicijalni pokušaj kažnjavanja našeg kluba kasnije je ‘oboren’ i preinačenog od strane žalbenog veća. KK Crvena zvezda kao svaki ozbiljan klub uputio je žalbu na ovu kaznu iz više razloga, o kojima već nedeljama informišemo košarkašku javnost“, piše u saopštenju.

Zvezda je navela da ABA liga „odavno nije kuća svih klubova koji su formalno njeni vlasnici i upravljači, već nekolicine pojedinaca koji bi da je vode, ali tudjim novcem“.

Beogradski klub ocenio je da je ABA liga na ivici propasti, jer je jedini organ koji formalno-pravno postoji Predsedništvo ABA lige, od koga očekuje odluku o utakmici 13. kola.

Zvezda je navela da je kao prvu meru odgovorila ABA ligi na „kvazi“ kaznu i da će se u njenoj žalbi videti veći problemi koji muče ligu od propusta na jednoj utakmici.

„Takođe, pošto smo u mnogo čemu bili prvi i primer drugima, očekujemo da u budućnosti svaki propust na svakoj utakmici i obrazloženje kazne budu u istoj formi i vrlo detaljni poput ove navodne kazne koja je izrečena KK Crvena zvezda. Da bude makar neke koristi od ovog ‘igrokaza'“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.