Zvezda vraćena iz Španije, Partizan na prinudnom 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/DS)

Negde u isto vreme kada je Adam Silver, komesar takmičenja, rešio da suspenduje mečeve u NBA ligi do daljeg, iz središta Evrolige stiglo je identično obaveštenje.

Naime, zbog pandemije prouzrokovane korona virusom, sva takmičenja pod okriljem Evrolige obustavljena su na neodređeno vreme. Odmah po tom saznanju, košarkaši i čitava delegacija Crvene zvezde vratili su se iz Madrida u kojem su crveno-beli trebalo da odigraju meč sa Realom.

Odluka se odnosi i na Evrokup, tako da su i košarkaši Partizana na prinudnom odmoru do daljeg, samim tim neizvesno je kada će se i da li će se uopšte odigrati četvrtfinalni susreti Evrokupa, u kojem se crno-beli sastaju sa ruskim Uniksom (prvi meč bio na programu 17. marta).

– Evroliga je blisko pratila dešavanja oko COVID-19 virusa, pre svega objavu Svetske zdravstvene organizacije da se radi o pandemiji, kao i povećane rizike za sve učesnike, restrikcije kretanja širom Evrope koje bi učinile dolazak na destinacije skoro nemogućim.

Zbog svega ovoga, nemoguće je sa regularnošću nastaviti takmičenje i da bi se sačuvalo zdravlje i bezbednost učesnika i navijača, Evroliga je u saglasnosti sa klubovima donela odluku da privremeno suspenduje sezonu 2019/20 u Evroligi, Evrokupu i ‘Adidas Next Generation’ turniru do daljeg – saopšteno je iz središta Evrolige.

Real u karantinu zbog košarkaša

Real Madrid je u četvrtak zvanično saopštio da je jedan njihov košarkaš zaražen korona virusom. Nezvanično, reč je o Treju Tompkinsu, američkom krilnom centru. Košarkaši Crvene zvezde trebalo je sinoć da igraju evroligaški meč upravo u Madridu. Oni nisu imali kontakt sa igračima Reala. Zvezda je od dolaska u Madrid boravila isključivo u hotelu. Bilo je planirano da odradi samo šuterski trening na dan utakmice, ali je i on odložen posle informacije da je takmičenje prekinuto do daljeg. Real je u četvrtak odlučio da sportisti svih sekcija budu u karantinu narednih 15 dana.

I FIBA obustavila sva takmičenja

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da zbog pandemije korona virusa privremeno prekida sva takmičenja pod njenim okriljem. U zvaničnom saopštenju za javnost navodi se da se svi događaji prekidaju od petka, 13. marta. „S obzirom na trenutnu situaciju širenja bolesti Covid-19, a kako bismo zaštitili zdravlje i sigurnost igrača, trenera, sudija i gledalaca, FIBA je odlučila da prekine sva takmičenja počevši od 13. marta. FIBA će nastaviti da svakodnevno prati situaciju i oceniti mogućnost za nastavak pojedinih takmičenja kada za to budu postojali uslovi“, stoji u saopštenju FIBA. Očekuje se da će kvalifikacioni turniri za košarkaše zakazani za juni, od kojih se jedan igra i u Beogradu, biti održani prema planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari