Zvezda za potvrdu prvog mesta, Borac za opstanak u eliti 1Foto: BETAPHOTO/ABA liga/Crvena zvezda mts)

Čelnici ABA lige se „naslađuju“ raspletom koji će se dogoditi tek u poslednjem kolu regularnog dela.

Neizvesno će biti kako za sam plasman u plej-of, nešto manje za potvrdu liderskog mesta, tako i kada je u pitanju izbegavanje pretposlednje pozicije koja vodi u baraž za popunu ABA lige naredne sezone.

Nakon večerašnja četiri meča znaće se ko će sa prvog mesta dočekati doigravanje, odnosno ko će definitivno morati u baraž, dok će u utorak uveče biti poznat i četvrti učesnik plej-ofa.

Zvezdi je večeras potrebna pobeda u Zadru za „overu“ prve pozicije pred plej-of, kao i Borcu trijumf nad Cibonom u Čačku kako bi i definitivno izbegao pretposlednje mesto na kraju regularnog dela.

Zbog regularnosti takmičenja, ABA liga je odlučila da danas tri meča u kojima se odlučuje o mestu u baražu počnu u isto vreme, u 16. časova.

U borbi za izbegavanje pretposlednje pozicije sa koje će ekipa morati u baraž sa drugoplasiranim iz ABA 2 lige nalaze se čak tri tima: Krka, Split i Borac.

Čačani su u najpovoljnijoj situaciji s obzirom na to da na istom skoru (8-17) imaju bolji međusobni odnos sa oba konkurenta: ukoliko pobede Cibonu na domaćem terenu sigurno će izbeći pretposlednje mesto. „Vukovi“ su takođe sigurni, s obzirom na to da su na boljem međusobnom skoru od Krke, a imaju pobedu više.

Pred današnje gostovanje Partizanu, Split kao trostruki šampion Evrope, nalazi se u najgoroj situaciji. Splićani imaju lošiji međusobni skor i od Krke, odnosno Borca i samo u slučaju da Čačani i momci iz Novog Mesta izgube obezbediće „opstanak“. Krka gostuje FMP ekipi koja je u tekućem delu šampionata u Železniku ostvarila šest pobeda i pet poraza.

Kiks Budućnosti u Baru protiv Mornara, omogućio je Crvenoj zvezdi da večeras u Zadru u slučaju trijumfa, obezbedi lidersku poziciju pred plej-of.

Zadranima utakmica ništa neće značiti, s obzirom na to da su na vreme izbegli dramu u vezi sa izbegavanjem pretposlednje pozicije.

Hronična boljka Cedevita Olimpije pogodila je i aktuelni sastav trenera Golemca koji je sve ono dobro urađeno tokom sezone upropastio u poslednja tri susreta, u meri da im plasman u plej-of ABA lige zavisi od rezultata u Laktašima.

Obe utakmice: Cedevita Olimpija – Mega i Igokea – Mornar na programu su u utorak, takođe u isto vreme (18.00). Ako je izgubljeni dvomeč „zmajeva“ u četiri dana sa Crvenom zvezdom negde mogao da bude i očekivan, poraz od Cibone u Zagrebu svakako je kiks koji bi mogao da se odrazi i na konstrukciju budžeta za takmičarsku 2021/22.

LJubljančani su pred poslednje kolo na skoru 17-8 i za plasman u plej-of biće im neophodna pobeda protiv Mege u prestonici Slovenije, ali i obavezni trijumf Igokee nad Mornarom u Laktašima.

Aleksandrovčani su obezbedili mesto u doigravanju i neće biti opterećeni trijumfom, dok će Baranima čitava sezona zavisiti od potencijalnog uspeha nad Igokeom. Mornar ima pobedu više u odnosu na Cedevita Olimpiju, ali i lošiji međusobni skor i u slučaju da doživi poraz, a „zmajevi“ trijumfuju u LJubljani, ne bi se plasirao u plej-of.

Plej-of počinje 3. maja

U slučaju da ne dođe do nepredviđenih okolnosti koje bi uticale na pomeranje termina i odlaganje utakmica, plan ABA lige jeste da polufinale plej-ofa startuje 3. maja, a da preostali termini budu 7. i 11. maj. Ako bi se serije rešile u dva meča, onda bi finale startovalo 11. maja.

  Raspored i tabela

  1. kolo

Borac – Cibona     16.00

FMP – Krka            16.00

Partizan – Split     16.00

,Zadar – Crvena zvezda    18.00

utorak

Cedevita Olimpija – Mega               18.00

Igokea – Mornar 18.00

Tabela

  1. Crvena zvezda 22-3

  2. Budućnost 21-4

  3. Igokea 19-6

  4. Mornar 18-7

  5. Cedevita Olimpija 17-8

  6. Mega 14-11

  7. Partizan 12-13

  8. FMP 10-15

  9. Zadar 9-16

  10. Cibona 9-16

  11. Borac 8-17

  12. Krka 8-17

  13. Split 8-17

  14. Primorska 0-25

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari