Zvezdi sad "visi" i plej-of 1Foto: STARSPORT (arhiva)

Lošu i za gledanje tešku i poražavajući utakmicu odigrali su crveno-beli u „Morači“ (83:63).

Duel koji je predstavljao daleko više od upisivanja „dva boda“ u gostima kako na takmičarskom polju, tako i simbolično, dobio je obrise klasičnog horora za košarkaše Crvene zvezde koji će posle debakla od Budućnosti obilaznim i krivudavim putem morati prvo da obezbede mesto u plej-ofu na vreme, a potom i da taktički osmisle plan kako da „prevare“ rivale u želji da ispune primarni ovosezonski cilj – osvajanje ABA lige.

Jasno je da je ritam od četiri utakmice u sedam dana, kao i sam put iz Atine u Podgoricu nakon evroligaškog trijumfa nad Panatinaikosom, predstavljao balast sa kojim Lazić i saigrači nisu mogli da se izbore.

Umor je bio očigledan, a govor tela takav da se fizički stvarao otpor prebacivanju u veću brzinu.

Odnos faulova do trenutka dok je takmičarski utakmica imala smisla (13:22 pred ulazak u četvrtu deonicu) pokazuje i da se Zvezda još uvek nije izborila za „evroligaški tretman“ u ABA ligi, naprotiv, međutim na najvažnijem polju, samom košarkaškom terenu, srpski velikan doživeo je jednu od težih lekcija, verovatno posle gostovanja Igokei i najtežu.

Dejan Milojević u potpunosti je nadigrao Dejana Radonjića u meri da je kod rezultata 74:46 utakmica praktično bila obesmišljena, već u 32. minutu.

Koliko je odbrana Budućnosti bila agresivna na perimetru, ali i vrlo pametna prilikom udvajanja najboljih šutera Zvezde, pre svega Lojda preko Edžima, dokaz je podatak da je na kraju treće deonice beogradski tim imao čak 14 izgubljenih lopti (prosek nekih 12).

Svega 11 timskih asistencija dodatno ilustruje ofanzivni javašluk Zvezde u kojem se uglavnom nije znalo ni kako, ni na koji način, ni koga želi da napadne.

Crveno-beli previše improvizuju u napadu, bez jasnog sistema i plana u kojem će i najbolji igrači poput Lojda raditi za ostatak ekipe, pogotovo kada su, kao u Podgorici, odlično čuvani.

Zvezda, čini se, sve više odustaje od „pik end rola“.

U Podgorici je samo u dva navrata na taj način došla do realizacije koja je inače ogroman problem centrima. Jasno je da je Kuzmić apsolutni promašaj i da u Zvezdi igra „na staru slavu“.

Crveno-beli su do marta meseca promenili pritom još trojicu centara (Emanuel Teri, Džoni O Brajant i Lendri Nnoko) i utisak je da nijedan od njih nije pravio razliku, naprotiv.

Zvezdin reket „razmontirali“ su Zoran Nikolić, Rid i Edžim, korektni, ali svakako ne vrhunski igrači na petici, odnosno niskom krilu.

Edžamove kretnje bez lopte trebalo bi da budu najbolji primer kako se stvara prednost u odnosu na protivničku odbranu, radi za ekipu i dolazi u poziciju za šut iz jednostavnih pomeranja.

Debaklom u Podgorici, Zvezda na istom skoru sa Budućnosti ima lošiji međusobni odnos na vrhu tabele (17-3). Crveno-beli su na samo pobedu od Cedevita Olimpije i Igokee i dve u odnosu na Mornar.

U poređenju sa konkurentima za mesto u plej-ofu, srpski velikan ima najteži mogući raspored u kojem je zapisana još jedna nedelja duplog programa Evrolige (četiri kola do kraja) dve utakmice se Cedevita Olimpijom i domaćinstvo protiv Igokee.

Pojednostavljeno rečeno, Zvezda će morati da dobije svih šest abaligaških utakmica kako bi zadržala šanse da regularni deo završi na prvom mestu, odnosno najmanje jednu protiv Ljubljančana i trijumf nad Igokeom kako bi u eventualnom polufinalu imala prednost domaćeg terena.

Po najgorem scenariju, crveno-beli bi čak mogli i da ispuste mesto koje vodi u doigravanje, pogotovo ukoliko dožive dvostruki brodolom u duelima sa Cedevita Olimpijom.

Rit odsutan još desetak dana

Taman što je Dejan Radonjić počeo da mu ukazuje više poverenja, a nakon oporavka od virusa korona, Duop Rit doživeo je u Atini povredu zbog koje će izvesno odsustvovati još desetak dana. Na meču sa Panatinaikosom, Sudanac sa australijskim pasošem povredio je mišić zadnje lože i zbog rupture moraće da miruje, po određenim prognozama, čak i dve nedelje. Ritu predstoje dodatna snimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari