Zvezdin meč možda vredan titule 1Foto: STARSPORT

Čak ni pad u poslednjih pet minuta utakmice ne može pokvariti utisak sa uvodnog susreta finalne serije plej-ofa ABA lige (82:78): košarkaši Crvene zvezde odigrali su jednu od najboljih i najzrelijih ovosezonskih partija, pogotovo u abaligaškim okvirima, u kojoj su znatno ranije mogli, možda i morali da matiraju velikog rivala.

Zvezda je defanzivno „odučila od košarke“ kolege u dresovima Budućnosti i nema nikakve sumnje da će Podgoričani večeras pokušati sve da izdramatizuju do maksimuma serijal vredan titule i sigurnog mesta u Evroligi naredne takmičarske godine (20.30).

U suprotnom, košarkaši Zvezde naći će se u za njih komfornoj zoni; jednostavno, na distanci od 2-0 u pobedama, crveno-beli u aktuelnom formatu nikada nisu doživeli eliminaciju, naprotiv, redovno su bivali krunisani.

Od prvih 15 poena, Zvezda je čak sedam ubacila u fazi tranzicije, skoro pa koliko na svakom meču polufinala sa Igokeom.

Samo 33 poena crveno-beli su postigli u igri na otvorenom terenu, ako se tome pridodaju i oni realizovani iz drugog napada (10) jasno je da Budućnost u takvoj konstelaciji nije imala prevelikog prostora za manevar.

Sa tako raspoređenim poenima, Zvezda je i ove, rezultatski preskromne sezone u Evroligi, predstavljala respektabilan faktor, a kamoli u ABA ligi.

I bez povređenog Korija Voldena, koji je generisao najviše asistiranih poena, kao i Jagodić Kuridže (samo se „skinuo“ za utakmicu) crveno-beli su premašili ovosezonski prosek asistiranih poena (17 asistencija na 13 izgubljenih lopti).

Čak i na 82 poena, Zvezda je mogla još bolje da eksploatiše način na koji Budućnost pretežno brani centralni pik (Rid stoji u dubokom dropu) i da do maksimuma eksploatiše loše procene trenera Milojevića po pitanju sposobnosti Dobrića na prodorima u levu stranu (imao tri uspešna floutera, odnosno lob šuta).

Da je kojim slučajem konstantan u šutu sa poludistance, Hol je mogao sit da se nadaje koševa; iako je bio veoma kreativan (7as) i pametno je na leđima driblinzima u mestu „nosio“ bekove u takozvanom snejku, ukupno iz devet pokušaja iz igre, pogodio je samo jednom, uprkos tome što je mahom šutirao bez pritiska na ruci.

Kako se to radi pokazao mu je na delu Lojd koji je gro od 23 poena upravo realizovao na sličan način. Zvezda je pritom imala sasvim korektan protok lopte, što je pogodovalo Dobriću da istrčavanjima iz blokada iskažnjava lošu odbranu Budućnosti koja mu je dopuštala da napada koš u svoju jaču, levu stranu.

Iako je na kraju primila 78 poena, Zvezda je negde do sedam minuta pred kraj meča rivala držala na svega 55 poena.

Ivanović, uz Kobsa najbolji kreativac, usmeravan je ka sredini i u svoju levu stranu, u čemu su posebno bili vešti Lazić i Dobrić. Sve do poslednja četiri minuta, pik Budućnosti prošao je četiri ili pet puta.

Sjajan je u odbrani na piku bio Kuzmić, koji je defanzivno odigrao ubedljivo najbolju partiju u sezoni.

Zvezda je najčešće u fletu branila rivalsku igru dva na dva (centri svaki put izlazili do nivoa blokade, uglavnom Rida) dajući time mogućnost beku da se vrati na svog igrača.

Kuzmić je u takvim situacijama bio odličan i u takozvanom deflekšunu (kada igrač okrzne loptu, promeni pravac, izbaci u aut) a pritom je izdominirao u skoku (ukupno 11, 5 ofanzivnih).

Zvezda je i isparirala rivalu  u igri na otvorenom terenu i kod rezultata 70:55 u 34. minutu morala je mirnije meč da privede kraju.

Ukoliko načini igre budu slični i večeras, Zvezda će biti mnogo bliža pobedi. Čak 82 poena ubacila je na startu, uz samo pet pogođenih trojki, što je daleko ispod njenog ovosezonskog proseka od 11 realizovanih pokušaja sa distance.

Ukoliko i u drugom meču Budućnost neretko bude igrala sa Mitrovićem na četiri kako bi u piku eksploatisala njegova kratka otvaranja, odnosno „proklizavanja“ crveno-beli bi u napadu takav koncepcijski rizik mogli da iskažnjavaju preko Davidovca i Simonovića, šutevima sa distance.

Radonjić: Biće još teži meč

Trener Zvezde, Dejan Radonjić, izjavio je da će drugi meč biti teži od prvog.

„Svesni smo da nas očekuje još teža utakmica od one koju smo odigrali u nedelju. Očekujem još bolju Budućnost, pokazali su veliki kvalitet i imamo ogroman respekt prema njima. Akcenat je na analizi i pripremi za naredni meč u kome moramo biti energetski na visokom nivou. Takođe, koncentracija u igri mora da bude adekvatna značaju meča. U prošloj utakmici je bilo dobrih momenata i dobrih elemenata, ali i onih kojima nisam zadovoljan u kojima moramo biti bolji da bi došli do pobede. Situacija sa igračima koji nisu mogli da nastupe je takva da nismo u prilici da donosimo odluke, osim na sam dan utakmice“, rekao je Radonjić.

Raspored finala plej-ofa

Crvena zvezda – Budućnost         82:78

Crvena zvezda – Budućnost         20.30

22. maj Budućnost – Crvena zvezda 20.30

* eventualni četvrti i peti meč zakazani su za 24. i 28. maj

Rit kao „iks faktor“

Trener Radonjić je u polufinalnom serijalu sa Igokeom malo lutao, taktički pokušavajući da Duopa Rita iskoristi na četvorci. Protiv Budućnosti se ponovo videlo da je Sudanac sa australijskim pasošem daleko produktivniji na mestu centra. Popularni Dule, kako mu tepaju u Zvezdi, mogao bi večeras da bude „iks faktor“ ukoliko bude korišćen u centralnom piku tako što bi se otvarao u širinu i šutem za tri koristio ogroman prostor koji nastaje svaki put kada Vili Rid brani rivalsku igru dva na dva. Budućnost sigurno ni večeras neće odstupiti od iste taktike. Videlo se periodično i na prvom susretu da Rit šutem sa distance to može i ume da iskoristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari