Zvezdin test zrelosti u Sremskoj Mitrovici 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Srpski klubovi u ABA ligi međusobno će istestirati mogućnosti i trenutnu formu u 11. kolu regionalnog takmičenja.

Nakon napravljenog brejka na terenu Asvela u Evrokupu, košarkaši Partizana dočekaće u subotu FMP, dok će se istog dana u Sremskoj Mitrovici nesumnjivo igrati derbi kola. Crvena zvezde dolazi u goste Megi, apsolutnom ovosezonskom hitu u ABA ligi, koja je uzgred u poslednjem meču protiv Budućnosti drastično oštećena i osujećena od sudija da u Podgorici napravi veliki podvig.

Aktuelna generacija košarkaša Crvene zvezde ostaće zapamćena po istorijskom rezultatu napravljenom u poslednjem kolu Evrokupa. Puleni Milana Tomića vodili su na poluvremenu protiv Breše (65:22) razlikom nikad ranije viđenom od osnivanja ovog međunarodnog takmičenja. Obogaćeni samopouzdanjem na talasu plasmana u Top 16 fazu Evrokupa nameriće se na ekipu koju sa klupe sjajno vodi Dejan Milojević. Mega je u Sremskoj Mitrovici poražena samo od Partizana i sigurno će imati argumente kojima će pokušati da replicira jedinom timu perfektnog skora u ABA ligi. U „gaženju“ Breše, trener Tomić mogao je da sagleda i segmente igre koje bi „ljubičasti“ u subotu mogli da kapitalizuju. Druga petorka, sa Nenadićem na pleju, lošije je igrala, a organizacija  je očito trpela. Evidentno je da se 24-godišnji bek bolje snalazi na mestu dvojke i da je protok lopte sporiji kada je na poziciji jedinice.

– Očekuje nas utakmica sa ekipom Mege koja je sve mečeve sa kandidatima za visok plasman u ABA ligi do sada odigrala odlično. Pobedili su Cedevitu u Zagrebu, izgubili dobijenu utakmicu protiv Budućnosti u Podgorici i protiv Partizana su odigrali dobro. Mladi su, izuzetno perspektivni, agresivni, rastrčani, imaju veliki broj skokova, ukradenih lopti, asistencija. Jasno je da nas očekuje težak posao, i da ako želimo da dobijemo tu utakmicu, moramo da budemo na maksimalnom nivou. Za ovaj meč nemamo Marka Kešelja, koji je bolestan, imamo još nekoliko sitnih povreda, pa ćemo o konačnom sastavu odlučiti pred samu utakmicu u Sremskoj Mitrovici – naglasio je trener Tomić.

Kuriozitet ili ne, tek Mega nikada nije pobedila Crvenu zvezdu u ABA ligi. Ukupan skor je 13:0 u korist crveno-belih, a na terenu „ljubičastih“ 0:6. Da li će trenutno trećeplasirani tim sa skorom 7-3 moći do prvenca u mnogome će zavisiti od 19-godišnjeg gruzijskog centra Goge Bitadzea. Na prosečnom učinku od 19,9 poena i 8,1 skoka, Gruzijac je najbolji strelac i skakač ekipa koja je po broju skokova najbolja u ligi (38,1). Mega je defanzivno treći najbolji tim, što i ne čudi shodno fizičkim gabaritima i atletskom potencijalu Adama Mokoke, Kostje Mušidija i Stefana Fundića. Najmlađa ekipa u ABA ligi ima određenih problema u napadu; osim Luke Ašćerića niko ne šutira za tri preciznije od 30 odsto na uzorku od 10 i više ubačenih pokušaja. Timski, Mega je prema ostvarenim dodavanjima treća u ligi (19,7) što je ilustracija kolektivne igre za koju su zaslužni sveprisutni Mokoka, Ašćerić, Mušidi i Ognjen Čarapić.

– Posle meča u Podgorici gde je malo nedostajalo da napravimo veliko iznenađenje, sada u Sremskoj Mitrovici dočekujemo Crvenu zvezdu koja ove sezone još ne zna za poraz u ABA ligi. Uz našu prepoznatljivu agresivnu odbranu i dobru energiju na parketu, moramo da budemo koncentrisani tokom celog toka susreta, jer će u suprotnom Zvezda umeti da kazni naše padove u igri. Crveno-beli su svakako favoriti, a meč u subotu će biti dobra prilika da pokažemo gde se nalazimo u odnosu na najkvalitetnije ekipe u ligi, a ako nam se ukaže šansa za iznenađenje, nadam se da ćemo uspeti da je iskoristimo – poručio je trener Milojević, koji će moći da računa na oporavljenog iskusnog pleja Branislava Ratkovicu.

FMP igra pametno

Andrea Trinkijeri veoma respektuje FMP, koji je u prethodne dve godine umeo da poremeti planove crno-belih. Partizan je posle pobede u Francuskoj nad Asvelom u prilici da veže trijumfe i tako dodatno poboljša šanse za plasman u plej-of: „FMP je ekipa koja igra solidnu, pametnu, racionalnu košarku. Veoma su tvrdi i moramo da nađemo način da im u tom segmentu pariramo. Takođe, za nas je od izuzetnog značaja da budemo u stanju da vezujemo pobede – oprezan je Trinkijeri uprkos tome što je FMP u seriji od tri poraza, sa samo jednom pobedom na terenu Partizana u ABA ligi.

Raspored i tabela

  1. kolo

Zadar – Igokea   sinoć

subota

Mornar – Cedevita           17.00

Mega – Crvena zvezda   19.00

Partizan – FMP   21.00

nedelja

Olimpija – Krka   17.00

Cibona – Budućnost         19.00

 

  1. Crvena zvezda 10-0

  2. Budućnost 8-2

  3. Mega 7-3

  4. Cedevita 6-4

  5. Partizan 5-5

  6. FMP 4-6

  7. Igokea 4-6

  8. Cibona 4-6

  9. Olimpija 3-7

  10. Zadar 3-7

  11. Mornar 3-7

  12. Krka 3-7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari