Zvezdine šanse za proleće u Evropi: Od gubitnika do pika na prvo mesto 1foto: Starsport

Posle beogradske pobede nad Ferencvarošem, crveno-beli opet imaju mogućnost da prezime pod krovom UEFA, ali je vrlo važno šta će uraditi na revanšu u Budimpešti.

U sezoni 2027/2018, tadašnji fudbaleri Crvene zvezde i trener Vladan Milojević uradili su ono što njihovi prethodnici nisu uspevali dugih 25 godina – prošli grupnu fazu nekog kontinentalnog klupskog takmičenja, a onda su uredovili proleća da u Evropi, da bi u takmičarskoj 2021/2022. otišli korak dalje i, kao pobednik svoje skupine, direktno prošli u osminu finala Lige Evrope.

Poslednji uspeh, pod komandom Dejana Stankovića, podigao je lestvicu očekivanja na „Rajku Mitiću“, pa su pre početka aktuelne sezone jasno i glasno za ciljeve izabrani plasman u Ligu šampiona i igranje utakmica sa oznakom UEFA i posle zimskog „raspusta“. Makabi iz Haife srušio je prvi plan, ali zato je prošlonedeljnih 4:1 u duelu sa gostima iz Mađarske učinio da drugi još živi.

Bio je to dan D za Miloša Milojevića i njegovu ekipu, jer su im prethodili porazi od Monaka (0:1) i Tarabzona (1:2), pa je još jedna izgubljena utakmica mogla maksimnalno da istanji šanse za ostanak u LE, pa čak i ozbiljno ugrozi procente kada je u pitanju priključivanje baražu Lige konferencije, a crveno-beli su ga ne samo preživeli nego se priključili borbi za prva dva mesta.

Posle tri kola u grupi H, Milan Borjan i društvo su i dalje zadnji na tabeli, ali sada imaju isto bodova koliko i Trabzon (3), odnosno upola manje od vodećeg tandema Ferencvaroš (6) – Monako (6). I, zanimljivo, bolju gol razliku (1) od takmaca iz komšiluka (-1) i turskog sastava (-2). U tom segmentu je samo francuski tim bolji (2).

Dakle, sve je otvoreno i moguće pre isteka preostalih 270 minuta do raspleta. Toliko da stvari mogu biti naopačke okrenute, međutim za srpskog šampiona je najbitnije da gleda svoja posla i da pokupi što više bodova sa talona. Počev od druge utakmice sa Ferencvarošem, preko susreta sa Trabzonom pred svojim navijačima (27. oktobar), pa do gostovanja u Monaku (3. novembar).

Bude li maksimalan, naš (več pola decenije) najbolji klub će štiklirati cilj s početka priče, ali iste ambicije i plus/minus kvalitete imaju i njegovi rivali, pa se mora viriti i u tuđa dvorišta. Zbog toga što bi se u slućaju zamršenih relacija moglo puno toga računati pre presecanja eventualnog Gordijevog čvora.

U tom smislu su važni: međusobni skor, bolja gol razlika, veći broj postignutih golova u mečevima 1 na 1…. ako bi se bilo bodovno izjednačen sa nekim iz pomenute trojke izazivača Kataija, Ivanića, Pešića, Kange… Crveno-beli su pokazali sve svoje slabosti u startnim porazima, ali i iskoristili brojne vrline u meču od prošlog četvrtka, pa stručnom štabu ostaje da u nastavku pluseve izvuče u prvi plan, a minuseve uspešno zamaskira.

Dobra stvar je što ni ostali nisu bezgrešni, jer su svi makar jednog ostali kratkih rukava.  I što postoji alternativa u vidu prestrojavanja u Ligu konferencije, gde bi se sa slabije rangiranim iz grupne faze tog takmičenja igrala dva meča za prolazak u nokaut rundu. A takva utešna nagrada pripada osvajačima 3. mesta na kraju grupne faze LE.

 

Grupa H

1. kolo

Ferencvaroš – Trabzon 3:2

Crvena zvezda – Monako 0:1

2. kolo

Monako – Ferencvaroš 0:1

Trabzon – Crvena zvezda 2:1

3. kolo

Monako – Trabzon 3:1

Crvena zvezda – Ferencvaroš 4:1

4. kolo (13. oktobar)

Ferencvaroš – Crvena zvezda 21.00

Trabzon – Monako 21.00

5. kolo (27. oktobar)

Ferencvaroš – Monako 21.00

Crvena zvezda – Trabzon 21.00

6. kolo (3. novembar)

Monako – Crvena zvezda 18.45

Trabzon – Ferencvaroš 18:45

Tabela

1. Ferencvaroš `6

2. Monako 6

3. Trabzon 3

4. Crvena zvezda 3

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari