Zvezdino lice i naličje Partizana 1Nikola Kalinić foto Kk Crvena zvezda

Različitog krajnjeg rezultata ali sličnih utisaka vratili su se košarkaši Crvene zvezde i Partizana sa turnira evroligaških formata u Minhenu i Istanbulu.

Crveno-beli su pobedom nad domaćinom Bajernom na trofejan način napustili prestonicu Bavarske ( 70:68), dok su crno-beli u istanbulskom finalu ubedljivo poraženi od domaćina Fenerbahčea (89:62).

Teško da će trofej oraspoložiti Dejana Radonjića, dok će, sasvim sigurno, puleni Željka Obradovića dobro zapamtiti način na koji su deklasirani u najvećem turskom gradu.

Gubitak Erona Vajta zbog preloma ruke, na svega dve nedelje do početka sezone, deluje teško nadoknadiv.

Amerikanac je operisan odmah nakom utakmice u Minhenu, zahvaljujući bavarskim konekcijama Svetislava i Marka Pešića, međutim ni adekvatna rekacija doktora neće umanjiti period od neka tri meseca do njegovog povratka u trenažni proces.

Crveno-beli su u Nemačku doputovali sa Dobrićem koji nije zalečio zglob i rovitim Simonovićem, međutim dodatna povreda zadnje lože Davidovca u Minhenu deprimirajuće je delovala na trenera Radonjića.

U odsustvu startnog krilnog centra na duži vremenski period, crnogorski stručnjak je u finalu protiv Bajerna pokazao da će „rupu“ pokušati da zakrpi na više načina.

Mitrović je činio startni centarski tandem sa Kuzmićem igrajući pretežno na način na koji ga je i trener Milojević koristio u Budućnosti.

Više orijentisan da sa niskog posta, leđima dolazi do realizacije, ulazi u „pik“ i iz kratkih otvaranja širi igru izlaznim dodavanjima, Mitrović je pokazao da bi i te kako mogao da bude koristan i u evroligaškoj konkurenciji.

Tačno je i da je Bajern nastupio bez nekolicine standardnih igrača (Hanter, Đedović, Radošević, Cipser, Volden) ali je svakako na mestima četiri i pet imao vrlo respektabilne i iskusne igrače protiv kojih je Luka bio kompetitivan.

Uostalom, način na koji je postigao pobedonosni koš  pokazatelj je i kako bi licem mogao da napada snažnije, atletski moćnije, ali ne toliko košarkaški „pismene“ četvorke ili nešto niže petice.

Radonjiću su „oči bile pune“ onim što je demonstrirao Nikola Kalinić. Jasno je da će popularni Kalina biti ovosezonski lider crveno-belih.

Deluje da sve što radi i te kako ima smisla i da defanzivno ima sposobnost „hobotnice“.

Generalno, odbrana i kontranapad trebalo bi da budu znaci prepoznavanja Zvezdine igre, čija će napadačka produktivnost u mnogome zavisiti od šuta sa distance.

U Minhenu je bilo evidentno da bi crveno-beli mogli da imaju mnogo problema u šutu za tri poena.

Uostalom, tek kada su u poslednjoj četvrtini finalnog meča uspeli da pogode četiri šuta sa distance (u prve tri deonice za tri šutirali 2/12) videlo se koliko lakše dolaze do realizacije i ideje sprovode na terenu.

Voltersa je vrlo malo bilo u organizaciji igre, a maltene nimalo u konekciji sa centrima u centralnom piku. Ivanoviću, pak, kao da fali više snage, brzine i rutine, pogotovo u pozicionoj igri.

Partizan je defanzivno dobrano podbacio u Istanbulu.

Tačno je da je protiv Monaka u polufinalu igrao produžetak (120:114), kao i da je u finalu naleteo na neuporedivo iskusniju ekipu, međutim sve preko 80 primljenih poena kod trenera Obradovića izaziva bes i ljutnju, bez obzira na „vrstu meča“.

Jeste reč o novoj ekipi kod koje će period uigravanja biti nešto duži, međutim igračima formata Kuruksa, Mura, Avramovića ne bi smelo da se dešava da u pet minuta prodaju četiri lopte, defanzivno ostanu u magli i ne budu u stanju da proslede pas ka centrima.

Bez Lideja i Pantera „parni valjak“ prebrzo počinje da trokira, a šuterska nekonstantnost prelako izbija u gro plan.

Iako po talentu i mogućnostima Partizan sigurno neće zaostajati ove sezone za najboljima u Evrokupu, pred pulenima trenera Obradovića je još puno rada.

Rekordna prodaja sezonskih

Dolazak Željka Obradovića i zvučnih pojačanja je već doneo rezultat. Predsednik Partizana Ostoja Mijailović je na Tviteru u ponedeljak ujutru objavio da klub nikada bolje nije prodavao godišnje ulaznice.

„Tokom nedelje KK Partizan je postavio novi klupski rekord kada je u pitanju prihod od prodaje ulaznica na godišnjem nivou, a sezona nije ni počela“, napisao je Mijailović na Tviteru. On je najavio uskoro i još jedno iznenađenje. Inače, Partizan 16. septembra očekuje meč pred svojim navijačima protiv Efesa. Na toj utakmici od košarke i crno belog dresa oprostiće se dugogodišnji kapiten Novica Veličković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari