"Orlovi" i Krstajić surovo spušteni na zemlju 1Utakmica Srbija-Ukrajina Foto: EPA/EFFE/MYKOLA TYS

Mladen Krstajić je verovatno završio selektorsku odiseju na klupi reprezentacije Srbije. Provlačenje protiv nejakih ekipa u Ligi nacija i višak sreće u odnosu na pamet protiv Portugala (1:1) došli su na naplatu u Lavovu.

Ukrajina je reprezentaciju Srbije surovo kaznila u drugom meču kvalifikacija EURO nanevši joj najteži poraz u poslednjih deset godina – 5:0 (2:0).

„Orlovi“ su u 90 minuta prošli kroz katarzu odgovarajući za sve propuste načinjene u poslednjih godinu i po dana, još od otpuštanja Slavoljuba Muslina sa mesta selektora, pa preko promene kapitena pred odlazak na Mundijal, do isprobavanja debitanata na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Sada na selektoru ostaje da jasno i glasno i kaže da li je predsednik FSS Slaviša Kokeza insistirao na promeni formacije, koju je tražio još jesenas, ili je samostalno odlučio da mu udovolji i tako sam sebi potpiše osuđujuću presudu. Bilo bi dobro i kada bi selektor javno rekao da li je ikada trpeo pritiske u vezi sa tim ko mora da igra jer će u suprotnom u javnosti ostati označen kao jedini krivac za debakl čiju je odgovornost zaslužio da deli kompletan Fudbalski savez Srbije.

"Orlovi" i Krstajić surovo spušteni na zemlju 2
Foto: FoNet/AP

Promena sistema igre i isprobavanje formacije sa dva napadača u jakoj utakmici uzelo je danak već u prvom poluvremenu. Umesto da deluju ofanzivnije sa Prijovićem i Jovićem u špicu, „orlovi“ su delovali dezorganizovanije u odnosu na prethodne utakmice. Tu i tamo poneki pojedinačni potez dovodio bi do toga da Srbija upravo preko pomenuta dva napadača stvoru koju polušansu, ali se i taj tračak nade u igri ugasio u 26. minutu kada je Karavev prošao kroz odbranu “orlova bez otpora, a potom na tacni dao loptu Sigankovu koji je poslao u mrežu – 1:0. Vetrometinu na kojoj je ostavljen golman Dimtrović ponovo je samo dva minuta kasnije iskoristio Sigankov i tako zapečatio sudbinu „orlova“ u Lavovu – 2:0.

Iako je bilo još mnogo vremena da se igra, nada se potpuno ugasila za manje od pola sata. Potpuni raspad sistema usledio je u tim trenucima u igri „orlova“, pa je tako Dmitrović postao jedini krivac što srpski tim do poluvremena nije primio još koji gol.

Nije selektor Krstajić napravio nikakvu izmenu na pauzi, pa su „orlovi“ nastavili po starom drugo poluvreme, i tako odmah primili novi gol. Lopta se tek zakotrljala s centra, a Konopjanka je kroz odbranu „orlova“ prošao kao kroz vazduh za 3:0. Usledila je u narednih nekoliko minuta kanonada šuteva ukrajinskih fudbalera, ali je ponovo junak Srbije bio Dmitrović. Ubacio je potom 53. minutu Krstajić konačno u igru najboljeg igrača „orlova“ u prethodne dve godine, Aleksandra Mitrovića, ali za korenite promene u igri ipak je bilo prekasno jer je po viđenom na terenu bilo više nego jasno da Srbiji više ne mogu pomoći ni tri Mitrogola.

Do kraja su još Jaremčuk i ponovo Konopjanka potvrdili dominaciju domaćina – 5:0 i ozbiljno poljuljali nade srpske nacije da će „orlovi“ za godinu dana videti Evropsko prvenstvo. Na kraju je možda ispalo i odlično što je UEFA kaznila “orlove” mečom bez publike, pa će narednu utakmicu protiv Litvanije srpski fudbaleri u Beogradu moći da odigraju u tišini.

Zvižduci srpskoj himni u Lavovu

Intorniranje himne Srbije uoči fudbalske utakmice protiv Ukrajine u Lavovu dočekano je glasnim zvižducima domaćih navijača. Deo navijača na stadionu u Lavovu je tokom intoniranja himne „Bože pravde“ uzvikivao „ruska kurva“. Na stadionu u Lavovu okupilo se oko 35.000 gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari