Plenković naložio ministru da reši problem sa susedima 1Foto: printscreen HRT

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio je ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušičiću da već ove nedelje pronađe rešenje koje će otkloniti problem sa susednim zemljama u vezi sa povećanim taksama prilikom uvoza voća i povrća.

„Ministar Tolušić je od mene dobio direktan nalog da u razgovoru s ministrima i službama, u skladu s međunardnim ugovorima, u najbržem roku nađe rešenje koje će otkloniti taj problem i sprečiti bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu između Hrvatske i susednih zemlja“, rekao je Plenković u Dnevniku HRT-a.

Upitan kad je taj rok, premijer je rekao da očekuje da se rešenje pronađe već ove nedelje.

Kako prenosi Hina, Plenković je dodao da žele da se proizvodnja u Hrvatskoj, posebno poljoprivredna, podstiče različitim merama, ali da za to postoje različiti mehanizmi.

Upitan može li se naći zadovoljavajuće rešenje za sve, nakon što su Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora dogovorile kontramere i stroži nadzor pri uvozu, Plenković je rekao: „Sigurno da može“.

Dodao je da je ovih dana razgovarao s ministrom poljoprivrede i prošle nedelje u Podgorici s premijerima susednih država.

„Ideja Tolušića, kada je donosio taj pravilnik bila je efikasnija kontrola voća i povrća koje se uvozi, a u ovom trenutku, čini se, da je procena njega i njegovih službi u smislu visine naknada koja se plaća za taj inspekcijski nadzor bila previsoka“, rekao je Plenković.

Za sada na graničnom prelazu Batrovci, sa Hrvatskom, nisu vidljivi efekti mera i kontramera, jer na terenu nema formiranih kolona kamiona, koji prevoze poljoprivrede proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari