Đukanović za Rojters: Crna Gora meta projekta Velika Srbija 1Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU, piše Rojters.

Đukanović je rekao da se serijom protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti koji su predvođeni Sprskom pravoslavnom crkvom, pokušava dovesti u pitanje nezavisnost Crne Gore – navodi Rojters.

Đukanović je optužio Beograd za oživljavanje nacionalističkog koncepta Velike Srbije koji je doprenio balkanskim ratovima devedesetih godina i raspadu bivše Jugoslavije.

„Ne sumnjamo da aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta“, rekao je Đukanović za britansku agenciju.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, odbacila je Đukanovićeve tvrdnje , rekavši da „niko ne može podrivati ono što on radi, više nego sam Đukanović“.

Rojters navodi i da je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila Đukanovićeve komentare.

Govoreći o protestima sa kojima je Đukanović suočen, Brnabić je kazala da on „ima problem u svojoj zemlji i sa građanima Crne Gore“.

Rojters podsjeća da su protesti u Crnoj Gori počeli u decembru zbog Zakona koji omogućava državi da preuzme vlasništvo nad crkvenom imovinom ukoliko crkva ne može da dokaže da je bila njihov vlasnik prije 1918. godine – kada se tadašnja Kraljevina Crna Gora pridružila Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, prethodnik Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari